Tuesday, December 28, 2010

Bab 33 : Kuah

Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

*******************************************************

Ok,first skali , aku nak mintak maap sebab entri ni pendek sebab aku busy untk persiapan sekolah . ok tak alasan ni nak ganti dengan malas update ? huhu .

Ala,aku bukan malas lah nak update , aku kena kerja tau nak cari duit nak beli adiah contest korang..;D tapi biasala kerja kampung je macam mintak kat mak , ngade2 kat mak ,merayu kat abah , atau pun menggedik pada kakak2...pergh penat..


***************************************************
sebenarnye aku nak buat entri untuk org2 yang STALK taknakgemuk n hentam
bukan main . sesiapa yang nak hentam tu , mintak tolong sgt,bukak la dulu atkins.com ataupun beli buku atkins , atau susah sgt , jangan langgan internet n dok umah memasak ,xyah ganggu aku..huhu..(tak mara ni,suara lembut je ni..)

kalau dah lebih 20 orang hentam kat fb aku,camne aku nak jawab satu2..kata pandai ,cari la jawapan kat intenet kan? aku kat sini nak menolong org untuk kuruskan badan dengan cara atkins , kalau sesiapa yang nak hentam atkins ,sekali lagi aku cakap , dekat atkins.com ade semua jawapan..bukak dekat bahagian MYTH ABOUT ATKINS .

eh,kenapa cite panjang2 ni, aku nak cite bende lain sebenarnye ...huhu..

**********************************************
ni ha nak cite , ade yang tanye kat aku ,nape aku suke makan dry food..maksudnye nape aku tak suke makanan yang berkuah ? bukan same je ke maksudnye..

ok,take ths example...
AYAM MASAK MERAH..ni bukan ayam yang pandai masak merah eh,tapi ayam di masak merah..

kandungan biasa dalam ayam masak merah , sos cili n ade yang letak gula . sos cili pulak kalau tak habis separuh botol ,sedih je muka kan ?

sos cili untuk sesudu carbs die boleh mencecah sampai 5g sesudu..tuh kalau sesudu , kalau berudu rudu ? huhu..

n carbs untuk gule pulak ,satu sudu gule putih tu , 5g! bukan 5 gemuk ok..

jadi,setiap kuah yang korang makan tuh,elok2 la pikir dulu sebelum makan banyak...kuah masak merah tu letak sesudu ok dah..korang makan kuah banyak2 buat ape..nak makan ke nak minum...

***********************************************************
seronok dapat tulis camni , dah lame aku tak dapat TEMPO camni..entah ,maybe memang cara aku menulis kena tak mandi kot? Huhu..gurau2..

kalau boleh promot lagi blog ni eh..=D

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?
Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...

Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...
Spread the words ok? .


Friday, December 24, 2010

Pemenang!!

Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

***************************************************

Post yang lepas aku ade buat contest khas untuk 700 follower yang dah pun follow blog ni..Follow la mane korg nak asalkan jgn ke toilet ok...

Soalan yang aku ajukan berbunyi begini..Tettttt...huhu..
soalan die camni..
"Kenape Blog Dzul Best? "

Seperti yang dijangkekan , proses mengampu dan menipu pun berlangsung..huhu..
Jawapan2 sperti "dzul tetibe ensem arini" , "Tak pernah jumpe org baek mcm dzul" , "Dzul kelihatan sungguh ayu " , Tidak dikira kerana telah masuk kategori menipu..huhu..

Tanpa membuang masa korang yang lebih mempunyai keinginan nak tgk anugerah skrin...ni adelah pemenangnye,,,

*************************************

No. 1 :
noradzlina.kamdani

Antara petikan akk ni yg menarik minat aku adelah..

"boleh dikatan tukang2 komen dlom blog dzul jugak ade memainkan peranan penting dgn MENOLONG MENJAWAB PERSOALAN2 yg diajukan oleh pembaca2 blog ni...boleh dikatan tukang2 komen dlom blog dzul jugak ade memainkan peranan penting dgn MENOLONG MENJAWAB PERSOALAN2 yg diajukan oleh pembaca2 blog ni..."

aku suke bile org ckp follower banyak tolong..sebab tanpa follower blog ni tak boleh jalan dan aku sorang tak mampu nak jawab semua soalan..

No. 2 : T I A

"Lepastu, blog nih banyak bagi inspirasi untuk mereka yang menpunyai masalah berat badan tu untuk slim down."

Yup,harapan aku bila buat blog ni supaya boleh jadi inspirasi untuk korang dan membuktikan kalau kita berusaha , tiada yang mustahil..

No. 3 :
mynameismy

"Blog dzul ni best kerana input-input yang terdapat di dalamnya berguna kepada sekalian manusia."



No. 4 : Mr Yadayadayada

[B]agus untuk dibaca seisi keluarga,
[L]embaran baru untuk orang gemuk seperti saya,
[O]lahan menarik dan santai juga,
[G]amit aspirasi untuk sihat sentiasa.

[D]ah memang best nak buat macam mana,
[Z]ebra di zoo pun terhibur membacanya,
[U]lasan tentang Atkins diet dengan gaya bersahaja,
[L]agipun sarat dengan tips diiringi jenaka!

[B]erbekalkan pengalaman yang terbukti nyata,
[E]mpunya blog berkongsi cerita,
[S]isipan ringkas dan update sentiasa,
[T]atapan terbaik untuk 1Malaysia!

No. 5 :
nadia

"sebab utama adalah blog ni telah menyebabkan akk tak jadi order HERBALIFE..mmg kesah bnar ni..akk dah msg2 ngn dealer dah nk order..skali terjumpe blog ko.."


Bukan herbalife aje, ape2 pun minatang diet , tlg la jgn beli..bazir duet..baek beli iphone untk aku..huhu..tlg eh ,kite boleh kurus dgn cara sihat..tak perlu sume bende ni..baik beli mainan untk anak2 korang..


************************************************

Pemenang saguhati..
Pemenang saguhati akan dapat adiah topap rm5 dr aku..kalau korang pakai line..nasib la..huhu..

Myoliza :
becoz pada akak no harm trying,..lagi pun diet secara sihat, makan 3x sehari, dan tak payah berlapar.


Najwa Hazirah :
blog ni penuh dgn informasi berguna buat orang-orang yang berangan nak pakai baju cantek

Red Apple :
2.Cara penulisan agak melucukan,buat saya tergelak membaca.so..tak boring baca blog dzul..sehari mau 5-7 kali buka (baca topik yang sama)

Shira Shafrida:
Blog nih juga best sebab banyak info ttg pemakanan dan pantang larang semasa menjalani Atkins

Lia :
Lia rasa Lia boleh kurus sbb baca blog Dzul ni sbb badan Lia bergegar2 sbb menahan gelak

Pemenang sila beri contact number dan fullname ke dzfikri@gmail.com


*****************************************

Wo..penatnye nak pilih pemenang..korang sume pandai buat ayat nak dapat patung pooh..huhu..yg saisnye apahal laki sorang je menang..? tak gramatis la korang ni...


Next post aku akan update macam biase...

SERIBU KALI TERIMA KASIH KEPADE SEMUA FOLLOWER TAKNAKGEMUK.COM DAN FOLLOWER FANPAGE TAK NAK GEMUK DI FACEBOOK . TERIMA KASIH DAUN KELADI , SILA TEKAN NUFFNANG LAGI ....huhu...

****************************************

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?
Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...

Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...
Spread the words ok? .

Monday, December 20, 2010

Contest Sikit ?



Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

***********************************************

ntuk meraikan 700 follower taknakgemuk dalam masa setahun taknakgemuk beroperasi , aku dengan rela hati dan dan sedikit riaknya nak buat contest sikit untuk korang..huhu..

Sori aku tak tawu nak bagi korang apebende , jadi , aku beli bende2 yang anak korang boleh maen ... Korang nk watpe dah besa2 nak adiah..haip...

Bukan untk anak je , mak bpknye pn ade adiah gak..tp yg tuh tgk la dlm packaging nanti..

Antara hadiah2nya ...


Jangan persoalkan , dah aku suke binatang wane kuning tuh , aku beli la..lgpun mura..huhu..


Ok..Camne nak menang?

Jawab soalan berikut..

Kenapa Blog Dzul ni Best ?

Jawapan mestilah tidak melebihi 14ribu 3ratus patah perkataan .
Jawapan mestilah dalam bahasa melayu sebab sng aku nk bace..jawapan sume msti dlm bahagian komen .

Pemenang dipilih berdasarkan ayat yang tak memualkan dan menggoda..huhu..xde la, kalau menarik menang la kan?

5 jawapan terbaik akan menang...jawapan2 yang lain tidak tergolong dalam 5 tu dikira kalah dan akan menjadi kenang kenangan sampai bila2...sebarang surat menyurat tidak akan diterima ...huhu...

*******************************************************

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?
Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...

Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...
Spread the words ok? .

Friday, December 17, 2010

Bab 33 : Diari berat dan saiz



Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

******************************************

Minta maaf , ini adalah entri pendek drpd aku sebab aku kena setelkan dulu hal-hal pasal tshirt taknakgemuk . Tapi kalo dah anme dzul, mesti ade surprise untuk korang kan ? macam tak biase pulak ...

Eh,aku salu la buat surprise , macam dua hari lepas , aku cakap kat fanpage aku nak update blog, tapi aku tak update pun pagi tu , kan surprise tu? huhu...

Kali ni aku nak bagi diari berat dan saiz ...


Berat dan saiz korang janga disimpan dalam otak je, bajet IQ tinggi la tu..huhu..
Catatkan...saiz tuh pnting sangat, jangan lupe catat...korang tak catat , sorang2 aku babab nanti ...huhu..

Penat weh aku buat ,so ,download la..takyah baya pun ,macam tekan iklan jugak,bukan kene bayar..(menyempat ,hehe)

ok,download disini ....TEKAN


***************************************************

Next post ade surprise lagi..sesungguhnye mmg rugi la kalau korang blah dari blog aku...huhu..ade contest..=D


Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?
Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...

Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...
Spread the words ok? .

Saturday, December 11, 2010

Bab 32 : Cheat Day

Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


************************************************

ok,entri kali ni agak ringkas tapi amat penting...terutama pada musim2 cuti sekolah ni,org bekerja tak sekolah pun dorang bukan main sibuk update status "dah cuti! yeay!" huhu..


maaf la kalau riingkas entri ni sebab aku masih busy dengan baju yg korang sume tempah..lagi seminggu boleh la korang pakai baju taknakgemuk dengan riaknye..=D

********************************************

Ok..bercakap pasal makanan yg kite teringin sangat..makanan yg buat kite nak tidur tak lena,(padahal insomnia) ,makan tak kenyang,(padahal 4-5 ketul ayam) ,,,,


ok,tempatkan diri korang dalam aku..ha..kan korang dah handsome..huhu,gurau2... ok,kalau korang jadi aku kan,aku sangat teruja bila nampak spagetti..terlampau teruja..bile nampak spagetti,aku tersenyum sipu dan malu2 seperti kali pertama nampak sekolah..(dah lama tengok bosan pulak) huhu

jadi,ape aku buat? setiap bulan,aku ambil sehari untuk jadkan cheatday...

meaning,aku makan ape yg aku suke..no diet that day..
so,ni dapat elakkan craving korang... keesokan harinya,diet balk seperti biase..

jangan korang diet sebulan,cheatday sebulan..kejam pada badan...


ok..next post aku nak jawab soalan yang korang asyik tertanya tanya dalam otak korang tuh ok? dan maybe aku akan jawab soalan kenape sesuai atkins dengan korang...


***************************************

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?
Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...

Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...
Spread the words ok? .

Monday, December 6, 2010

Ukuran Saiz Dan Harga Baju


Assalamualaikum...
untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


************************************************

Ok,skang aku nak setle pasal baju cepat2 supaye nanti aku boleh la buat posting macam biase..

tapi sebelum tu kene kumpul lagi 14 buyer untuk tshirt taknakgemuk.com...
insyaALLAH tercapai..

sesape yang tak tahu menahu pasal tshirt ni boleh tengok post yang sebelum ni..


ok,ramai yang tanye mengenai ukuran saiz dan harga...
ok,harga yang ditetapkan rm25 sehelai tidak termasuk post ok? kalau termasuk post,aku sudah pengsan atau koma sekarang ni...
ni saiz die..
lebih elok kalau ambil lengan pendek dan perempuan boleh pakai handsock sebab tadi dealer tu cakap kalau lengan panjang tambah rm3-4...

Saiz same seperti baju biase...brand baju yang digunakan Brand Oren sport. 100 cotton. Saiz die same seperti di bawah..



Klik Di Sini untuk gambar yg lebih besar


Ok..
lagi sekali diulang,sesiape yang nak tempah,sms
Nama=
Saiz=
No. Untuk dihubungi =
ke 0173815814

sape yg buat tempahan nanti boleh tanye soalan diet terus ke phone aku ok? =D


***************************************************

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok... Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...


.

Sunday, December 5, 2010

Tempahan T-shirt Dibuka


Assalamualaikum...
untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

**********************************************************


TEMPAHAN UNTUK TSHIRT TAKNAKGEMUK.COM DIBUKA !!

=D

ok,macam yang aku cakap ari tu tshirt taknakgemuk.com akan dibuat...ape motif buat tshirt ni?

-Supaye taknakgemuk.com dapat terus ke hadapan dalam menjadikan taknakgemuk.com sebagai 1 komuniti Obesiti sifar (wo,ayat macam Dr. Falsafah)

-Tshirt tuh boleh bagi semangat tiap kali korang nak mulekan diet..

-Korang dapat pakai baju cantek!! (cantek ke? judge sendiri..)

OK,ni draf design..!!



Untuk Gambar yang lebih besar..Click here

Amacam? ok tak?

Aku harap Korang suke dan korang dapat beri kerjasama dalam projek tshirt ni..Next projek mungkin Atkins Meeting? kite boleh jumpe n kongsi2 pendapat pasal semua diet2 ni..=D Jangan risau,aku akan pastikan saiz yang korang mintak ade..=D

OK,tempahan dibuka..macam mane nak tempah?

hantarkan..

Nama:
Saiz :
No. untuk dihubungi :

ke no. 0173815814...No. ni untuk tempahan baju je ok? tapi sape yg tempah baju,nanti dibenarkan tanye ape2 soalan diet terus ke contact di atas..=D Macam VIP kan? huhu..

Sekurang2 nye 20 tempahan tshirt dibuat baru projek ini diteruskan..Harge baju nanti aku akan terus sms sesiape yg menempah baju tuh selepas aku dapat final price drpd org yg buat tshirt...
lagi ramai tempah,lagi murah..=D
Nanti aku akan bagitahu harge sekali dgn harge untuk poslaju ok..biasenye poslaju rm5 je..sape yg dok area kl maybe kite boleh jumpe..

teeettttttttttttttttttttt...

Orang pertame yang tempah baju ni akan mendapat diskaun rm10 drpd dzul..=D
so,kalau harge tshirt nanti rm25,org pertame yg buat tempahan hanye perlu bayar rm15..

dan pemenang bertuah akan dapat special present drpd aku yg disertakan sekali semasa penghantaran baju...=D

So,xyah tunggu,ambil fon dan terus tempah..tempah untuk 1 family kalau baek ati..huhu..

********************************************************

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok... Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...



Wednesday, December 1, 2010

Taknakgemuk.com =D

Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

*************************************************


Cube tgk dekat link kat atas? huhu,skarang taknakgemuk.blogspot.com dah pun dapat domain www.taknakgemuk.com............

duit yang aku bayar untuk domain semua atas kesudian korang tekan iklan nuffnang yang ade kat sini...

kalau korang tak sudi nak tekan,,tekan jugak!! huhu
Arini jugak aku nak tunjuk logo taknakgemuk yang baru...
kalau x lawa jangan la komplen..letak logo sekolah karang baru tawu.


****************************************************
Hari tu aku ade cakap pasal nak buat tshirt taknakgemuk.com Post yang akan datang nanti aku akan tunjukkan design yang dibuat untuk tshirt taknakgemuk.com ni dan tempahan akan diambil...

Nanti korang boleh buat tempahan dekat no. telefon yang aku letak...jangan risau,bukan 999..


ade tshirt ni baru la menampakkan yang kite ni betul2 serius dengan diet ni...boleh bawak gi joging,nak bawak bersanding waktu kahwin pun boleh...


Sesiape yang ade contact untuk buat tshirt yang murah tolong bagitawu aku ok..design semua dah ade,tinggal nak cari orang untuk buat je...

************************************************

ok,hati tu ade yang tanye ade tak sos lain yang boleh ganti mayonis.macam yang korang semua tawu,sos cili carbs nye amat tinggi..

ade sos lain yang boleh kite gune kalau kite pandai cari...bukan sos topup ok...

ok..aku nak tunjuk 1 sos barbeque yang carbs rendah.dalam 3g je 1 sudu...

ni die...





Boleh digunakan untuk korang salut makanan dan goreng atau bakar makanan tu.jangan letak dalam sup pulak...keje gile tu...


****************************************
Perhatian..sesiape yang gune mayonnis kraft,mintak korang gune brand lain sebab dekat mayonis tu takde logo halal...

Aku still cari info kenape takde logo halal dekat situ walaupun KRAFT ade sijil halal dengan JAKIM....

*******************************************

Jangan lupe k check next post untuk tahu lebih lanjut pasal tshirt taknakgemuk.com...
Spread the words..=D

Kalau sudi tekan la iklan nuffnang tu untuk tolong taknakgemuk.com ok?

Ok,nanti aku nak letak list blog korang dekat bahagian tepi sane..so,nanti letak link korang dan kite exchange link ok?

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok... Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...

.

Saturday, November 27, 2010

Bab 31 : PENTING

Assalamualaikum... untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k? sebab....untuk mengelakkan soalan berulang... ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


************************************************************
Ok,dalam post yang lepas aku cakap nak post pasal kandungan cholestrol dalam badan bile buat atkins...tapi hari ni lagi penting bagi aku untuk sesiape yang baru mule atau dalam proses diet ni untuk bace tips2 dekat bawah ni..tapi still aku akan kongsi maklumat pasal cholestrol ni..


yup,semua orang agak cholestrol akan naik kalau buat diet ni..no!
berdasarkan satu kajian ke atas 120 orang yang mengalami masalah berat badan,orang2 yang mengikuti diet atkins berdasarkan kajian die menunjukkan kenaikan dalam HDL cholestrol iaitu "good" cholestrol...so,teruskan diet ni..lebih lanjut mengenai kajian ni

*************************************************************

Ok..back to tips yang aku nak kongsi..ni bukan tips untuk pelayan kat hotel tuh ok..ni nasihat2 dalam diet atkins..huhu..

1. Dalam Atkins , Penimbang bukan sahabat korang yang sebenar..yang penting saiz badan..tak kire la saiz pinggang ke,saiz saiz dada ke,saiz lengan ke,yang penting bukan saiz harddisk korang..

2.Jangan timbang lebih daripade sekali dalam seminggu.kalau tak turun pun dalam seminggu tu,still,tengok saiz korang. ingat,size does matter...ni bukannye emas korang nak pentingkan berat...

3.Tidur sekurang kurangnya 7 jam sehari.tidur selama 7 jam,bukan tidur sambil pakai 7utas jam.ni mesti!

4.Mesti ambil breakfast.tak kesah la ko ni jenis pag baru tido,bile ko bangun je,terus breakfast.tapi jangan la lepas bangun terus makan,basuh la muke dulu paling kurang.


5.Air! dalam chapter2 yang lepas aku dah cerite pasal air..

6. Nak cepat turun berat? buat sedikit exercise..sedikit je..tak payah banyak2..

7.Ingat,dalam minggu pertame diet maybe akan terjadi perubahan mood,penat,nafas berbau..itu adelah baik sebab bukti korang dah lalui ketosis..


8.Multivitamin.bukan multimedia atau mutitasking. buat mase ni tu je kot..ingat..SIZE DOES MATTER...

*********************************************
Nak mintak tolong kat korang..macam mane nak beli domain name untuk blog? Aku nak taknakgemuk.com...tapi aku nak still menggunekan blogger..anyone? Kalau dah name sedap,nanti baru la sedap kalau nak buat tshirt ke ape kan..korang nak ke beli kalau ade ? huhu..

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...
Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=) Sekian...


YES!!

.

Tuesday, November 23, 2010

Soalan Tertunggak Minggu Ini

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


*************************************

Sori sebab aku dah lame tak update...
bukan tak nak update,aku kene tunggu soalan ade dulu baru update..soalan takde,pastu korang suruh update,susa la,takkan nak aku cerite pasal salasilah keluarge pulak kan?

so,tunggu punye tunggu,last2 bertimbun soalan...
(pengajaran:jangan tangguh keje)

So,soalan tertunggak minggu ini adelah.....
sebelum tu kite lihat dahulu hadiah untuk pemenang soalan tertunggak minggu ini..
(INGAT REALITY SHOW KE?)

********************************************

Soalan..

cintahatiperempuan said...

hurm,dzul..juz nak tanya..saya sdg try buat diet nih..but totally follow its hard..owg try tolak nasi dulu..then next week nak try totally no carbo..owg mmg kuat minum air kosong suam...tapi mak cakap,ko diet byk minum air patut berat xtrn..sbb dh jadi lemak air..betul ke erk...

Jawapan..

yup,org selalu cakap,,ko gemuk air ni...bumi ni 2/3 air,so,bumi gemuk la? patut la bulat..huhu..
Sebenarnye camni..tak wujud gemuk air...kenape? Bile ade air berlebihan,kite kencing la..senang kan,ade air,buang air...
Dzul,Kenape penting sgt minum air banyak? ko ke yang bayar bil kitorang?
tak2,macam ni,air ni nutrition die 0...kecuali la air mineral...jadi,bile kite minum air,takde carbs,takde lemak,semua takde..kecuali air yang manis la kan..plus,minum air ni boleh tolong untuk tingkatkan pembakaran kalori..just tambahan untuk mudah bakar lemak..


Soalan...


Apok said... dzul, kalau buat diet ni mmg kompom akn kena sakit perut (means protin berlebihan menyebabkn asid) betul ke? sbb aku n kwn aku buat akn rasa bisa2 sket kt perut....itu je soklan aku.

Jawapan..

Mamat ni dah pegang rekod org paling banyak bagi soalan...tapi sebab ko dah kasi aku link download movie,semua aku jawab bro,,,=D
Aku tak pernah kene lagi macam ni,dan takde lagi org report pasal ni..Aku cari dekat website atkins pun tak jumpe,,
mungkin jugak ni tande2 badan ko dah lalui ketosis sebab ko cakap kat aku baru 5 hari ko buat ketosis...
teruskan dan kalau jadi lagi...terus consult doktor...mungkin badan ko tak sesuai untuk diet ni...

Soalan..
Kerja Kosong said...

bro kalau sos black pepper utk chicken chop tu bape carbs? bleh mkn ke x?

Jawapan

Walaupun name ko pelik,aku tetap jawab..huhu..
biasenye sos black pepper carbs die memang tinggi..tambah2 lagi kalau yang orang buat sendiri..
untuk yang botol pulak,ade yang carbs rendah,ade yang carbs tinggi..kalau carbs untuk per serving die kurang drpd 1.5g,elok sangat..kalau sampai 4g untuk per serving,meaning untuk sesudu,,jangan ambil langsung...Nanti aku update jenis sos yang low carb tuh ok..



***********************************************

Soalan yang lain2 aku jawab dekat bahagian komen...

Jangan lupe tgk post yang berikutnye nanti sebab nanti aku akan update pasal mitos yang orang ramai selalu sangat risau.." diet atkins nanti cholestrol dalam badan naik"...


Ingat,lose weight naturally..jangan amek ubat2...buat bazir duit je..baik gune duit tuh untuk sewa ruang iklan kat sini...(menyempat)


Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...
Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=)


Sekian...


.

Tuesday, November 16, 2010

BoleH DzuL JawaB SoalaN?

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

********************************************

First skali,Selamat menyambut hari raya aildiladha untuk semua umat islam...
nasib baik lembu low carbs an..kalau tak ade jugak yg sembelih ayam je...

.............................................................................

ok,aku ade dapat soalan,aku nak jawab,tak jawab kang korang mrajuk,korang mrajuk,macam mane duit nuffnang nak masuk..huhu...


soalan pertame...

Duff Edds
kalau dah kurus.. Still kena maintain diet atkins ke.. Mcm adik still on atkins diet ke..

Jawapan..
ok,kate la kite dah dapat berat yg diidamkan..ape nak buat? takkan nak diet sampai berat jadi kosong? huhu.. waktu tuh la korang kene amalkan balik pengambilan kalori secare sihat...meaning...
kalau seorang lelaki sepatutnye makan 2500 kalori sehari,jadi,makan la kalori 2500 kalori sehari...senang kan? tapi waktu tu kene pandai kire kalori la pulak...


Soalan..
Muhammad Fiq
adikk.. mcm mana kempiskan perut?


Jawapan..
ok...kalau tanye aku mesti la aku cakap mulekan diet...tapi korang cakap perut korang je ekstra dan korang mule menyalahkan perkahwinan atas kejadian ini..kononnye waktu bujang dulu perut macam ahli angkat berat...

tapi ade banyak video dalam youtube explain macam mane nak kempiskan perut...

antare yang dipetik dalam video2 tuh adelah..
-jangan minum air sewaktu dan selepas makan...
-mesti buang air besar..jangan tahan..(watpe simpan?)
-Jangan makan sebelum tido..
-exercise...

tapi seriously,bile korang amalkan diet ni,perut korang pun akan kempis...
aku berani kerat jari korang la kalau perut korang tak kempis lepas diet ni..huhu..


****************************************************

Soalan yang lain aku jawab dekat bahagian komen ok..

Ingat,lose weight naturally..jangan amek ubat2...buat bazir duit je..baik gune duit tuh untuk sewa ruang iklan kat sini...(menyempat)


Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...
Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=)



p/s..
ni raye haji,jangan pergi rumah orang mintak duit raye atau beli perabot2 baru...


.

Monday, November 8, 2010

BAB 30...

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

********************************************

First,thank you kepade 559 followers taknakgemuk.blogspot.com...
smakin ramai yang follow insyaALLAH semakin bankrupt la syarikat yang menjual baju bersaiz besar..huhu...
blog lame aku dalam 2 tahu follower tak sampai 70 pun,yang ni,dalam mase beberape bulan dah ramai macam ni..ni menunjukkan org MALAYSIA masih lagi mementingkan kesihatan...

*********************************************

BIG TIPS!!!

Mintak maaf sebab tips kali ni lambat siket keluar,aku agak terlupe pasal ni hingge la aku usha web atkins balik...

COUNT YOUR SIZE NOT YOUR WEIGHT

contohnye selepas 3 hari korang diet,korang ukur badan korang gune pita pengukur..effect diet akan lebih kelihatan pade ukurang..ukur la mane2 yang boleh diukur ok? lepas tuh baru la timbang...


selain daripade tu,banyak jugak perbezaan yang dapat korang lihat selepas agak lame korang diet...contohnye..

-dulu nak baut tahiyat akhir susah sangat...sekarang? skali pandang korang dah macam imam masjid!!
-dulu korang asyik berpeluh je...sekarang? Peluh pun segan nak kuar!!

dan macam2 lagi seperti energy bertambah dan boleh berlari tanpe mengeluh kasut ketat padahal kite yang gemuk...


******************************************

mintak maaf sangat sebab aku busy dengan exam..lepas ni dah cuti,so,x busy dah la..kot?

post lepas ni aku jawab soalan ok? dont worry,it wont take a long time...sabar sebahagian daripade iman,sabah sebahagian daripade malaysia...

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...
Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=)



.

Tuesday, November 2, 2010

Give me Some time...

Assalamualaikum...

harap semue yg masih menunggu dzul jawab ape2 soalan atau update ape2 tips lagi,mintak dibawak bersabar..sekarang ni aku tengah exam..lagi sehari due aku update ok?=D

......

Friday, October 22, 2010

Jawab Soalan je Boleh? Bz dengan exam

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


Sori sangat2,2 minggu ni aku exam,memang tak dapat nak update blog...
Btw,besok aku nak pegi lowyat,dah lame mengidam nak beli ps3,akhirnye cukup gak duit rm2 sehari yang aku kumpul dari dulu...huhu...tapi duit cukup nak beli console je..=( janji ade..
Kate bz exam,bole plak beli game kan? disebabkan aku bz (konon bz) ,aku ak update panjang,just nak jawab soalan terkumpul je...=D



Soalan..

Apok said...

salam bro... aku minat nk ikuti teknik diet ni.. tp aku ada soalan.

kalau mkn nugget dibuang tepung yg disalut pd nugget tu atau ayam goreng kfc/mcd yg dibuang kulit/keraknya adakah masih tinggi carbs nya?

ni soalan aku zul.. TQ

Jawapan

tak boleh bro sebab dalam proses pembuatan nugget,ayam digaul dengan tepung,(berdasarkan pengalaman tengok akak aku buat nugget jadi ayam goreng tepung)....
jadi,memang la carbs banyak dalam tu...

dan fakta penting,jangan makan ape2 yang ade sebuk roti..serbuk roti tuh ape? sejenis laptop terbaru ke? bukan..tapi bende yang ko gelar sebagai kerak die tuh..carbs untuk serbuk roti sangat la tinggi...


Soalan

Anonymous said...

sy dah try atkins 3 hari..so far belom timbang lagi..nk tnye dzul..kerepek pisang boleh ke makan?

Jawapan

NOP.tak boleh makan bende yang berasaskan pisang kecuali berpantun pisang emas dibawa belayar....


Soalan

Anonymous said...

salam,

nak tya dzul bleh kalau akk nk minum teh herba??

Jawapan

Asalkan takde carbs,boleh aje...tapi hati2,kene tgk jugak,ade orang yang dapat sakit bile minum teh pelik ni....tapi teh cina yang boleh kurangkan toksin dalam badan amat digalakkan.tak semestinye teh tu mesti org cina yg buat,org melayu,india yang buat pun boleh,asalkan teh tu teh cina.


Soalan

Anonymous said...

salam,
dik bru jer start semalam bca blig ni pas ader orng promote kat FB hehe..(baca buku nak final malas hukhuk)

actually dah faham juga sal atkins ni..

n kat kafe kat poli ader la brader ni jual bfast set ( roti 2kping,red bean,telor spruh masak,hot dog) setau dari pembacaan no roti kan ..yang lain2 ok x dalam bfast set 2?

Jawapan...

Red bean tak boleh..Mr. bean,,no komen..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sekian sahaje untuk ari ni,ape2 soalan boleh tanye kat bahagian komen ok...
untuk soalan yang masih tak berjawab,nanti aku jawab kat bahagian komen yg korang letak soalan...

Ok,kalau nak jumpe aku esok,contact la kat FB ok...(chewing gum disediakan)

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...
Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=)


.

Tuesday, October 12, 2010

Bab 29

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...

********************************************

KETOSIS...

Kenape cerite lagi? sebab dah dijelaskan dalam bab 1 tapi masih ade yang tak faham...
selalu sangat aku cakap,menjerit atau menyanyi,bile kite dalam keadaan ketosis,baru lah badan kite berade dalam keadaan yang betul untuk diet...

jadi,nak berjaye dalam atkins kene berade dalam keadaan ketosis,tapi ape tuh ketosis?
aku cube mudahkan bagi korang semua senang faham ok?

KETOSIS adelah 1 proses dimane badan menggunekan LEMAK sebagai punca tenaga...asalnye badan kite menggunekan CARBOHYDRATES....

Bayangkan keadaan ni, kite sekarang ni gemuk...kenape gemuk? sebab banyak lemak dalam badan..nak kurus macam mane?mestilah dengan hilangkan lemak? macam mane nak buat tu kalau badan kite menggunekan CARBOHYDRATES sebagai punca tenaga...hanye CARBOHYDRATES yang akan dibakar dan lemak akan terbiar macam tuh saje..

Sebab tuh kite tukar badan kite drpd menggunekan CARBOHYDRATES sebagai tenage menjadi LEMAK sebagai tenage...jadi,tu la ketosis...bile kandungan CARBOHYDRATES kite rendah,badan akan mengesan kekurangan CARBOHYDRATES dan badan akan membakar LEMAK sebagai punca tenage.

aku ade tgk dalam national geographic atau discovery channel hari tu ,die cakap,lemak bukan dibakar,tapi mengecut..mungkin aku yang salah faham?

So,kene lah ikut rancangan makanan yang ade dalam bab 1 iaitu pengambilan CARBOHYDRATES 20g saje sehari...then baru la dapat melalui proses ketosis...


TANdA2 KETOSIS BERLAKU
-Nafas berbau
-pening untuk permulaan
-Strong urine
-Tenaga bertambah
-Selera makan berkurang
-White floaties in urine (ade yang berpendapat tande lemak keluar)

ok,kebiasaanye kesan2 tuh korang tak akan perasan kecuali la lepas aku dah cerite ni korang check betul2..pasal nafas berbau pun,memang macam takde...korang tak dapat kesan pun..


so,ingat,bile korang dalam keadaan ketosis,in no time,berat akan turun...=D


**************************************************************

Untuk nak tahu bile mase aku update n so on,LIKE la Fanpage facebook taknakgemuk ok...
Nak fb aku? khatamkan blog ni dan korang akan jumpe=)

Ape2 soalan letak kat bahagian komen ok?
Sori lambat update ok,banyak keje..


ouuut...Assalamualaikum..

Tuesday, October 5, 2010

Bab 28 = 3 things

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


***********************************************

MINTAK MAAF...

sori sangat sebab dah lame tak update...dan maaf lagi sekali sebab aku tak dapat nak cipta alasan kenape aku tak update kali ni...

ok..kite dah tawu macam mane nak kire carbs,dan untuk yang betul2 berdisiplin,die akan catat jumlah carbs yang die makan...jadi,untuk dapatkan jumlah carbs yang betul,kite kene tahu macam mane nak kire NET CARBS...ala,tak susa pun,macam kire kambing sebelum tidur.

Senang je,tgk label kat belakan tu,ade tulis kan carbs? so,

jumlah carbs - fibre - sugar alcohol=net carbs

***************************************************

2nd...

Kenape mesti berlapar? aish,suruh makan pun taknak? lepuk kang...

dalam website atkins,seorang lelaki dewase digalakkan makan 2000 calories sehari dan 1800 untuk perempuan...
Sebenarnye,lelaki boleh makan sehingge 2500 calories dan perempuan 2300...lebih sikit pun takpe...

jumlah calories tak perlu disekat dalam atkins,cuma jangan la sampai 5000 calories sehari....Gajah ke?

sedikit fakta...1 drumstick ayam carbs die 0 dan calories die 225. breakfast aku makan 4 ketul,lunch aku makan 4 ketul,dinner aku makan 4 ketul...jumlah calories keseluruhannye just 2700 calories...dengan sedikit aktiviti dan air suam yang banyak seperti air sungai,in no time,berat aku akan turun dengan gembiranya...

more info? Calories Counter

Ingat...Calories bukan penghalang...

***********************************************************************

Nak jawab 1 soalan nih..nak bagi korang clear...

izzati said: saya bru nak cuba diet atkins nie and nak tnye byk.. kalau dlm diet kite terkantoi amik carbs lebih 20g cth 40g kita amek nanti ketosis kita akan berhenti means pembakaran lemak terhenti la kan? mcm mana pembakaran lemak boleh terhenti sedangkan carbs kite kurang untuk hasilkan energy. lagi 1, waktu pg saya mmg jarang ambil breakfast sbb mmg malas nk menapak g cafe (maklum la student life) tp saya xrasa lapar pon. seperti yg dzul ckp bdn kita akan berada dlm mode lapar kalau xamek breakfast. cmne kita nk kenalpasti bdn kita dlm mode lapar sedangkan xde rasa lapar pon bertandang dlm diri nie..

Jawapan...
aku tak berani sangat nak jawab soalan ni coz aku tak ade penjelasan yang jelas,tapi memang telah ditetapkan oleh Dr. atkins untuk penggunaan lemak sebagai tenaga,badan kite mesti la mencecah ketosis...macam mane nak dapat ketosis? dengan menggune habis carbs sebagai sumber tenaga lalu menggantikan lemak sebagai sumber tenaga.macam mane nak dapat tuh? 20g carbs per day...so,bile dalam atkins dah nyatekan macam tu,kesimpulan yang aku buat,kalau ambil lebih,maknenye carbs kite dah lebih dan susah untuk capai ketosis..harap faham la ye...
pasal mode lapar pulak..banyak perbincangan pasal bende ni kat intenet..ade yang kate tak wujud la,tapi hakikatnye,lebih ramai yang berpendapat mode lapar ni atau "starvation mode" ni wujud...macam yang izati kate kenape tak rasa lapar? memang la bukan kite yang lapar,badan kite dah detect awal2 yang kite tak makan,dan badan pun simpan lemak sebagai simpanan tenaga untuk mengelakkan kite lapar...lagi sekali,harap paham la ye sebab aku tak pandai terangkan..dalam exam pun kalau ade soalan mintak terangkan memang aku membisu seketika...huhu..

****************************************************

Perasan tak bahase aku dah agak sotong dan semakin lembut? ini kerane disebabkan korang,aku dah dapat checkout cek pertame aku dr NUFFNANG...tak banyak pun takpe,janji ade...thanx kat korang yang sanggup usha blog yg tak seberape ni..(mintak simpati)

soalan yang lain aku jawab next post atau pun dekat tempat yang korang tanye ok...
ape2 soalan,letak kat bahagian komen,jangan ngengade nak anta surat atau poskad nak tanye soalan..kiriman wang pos takpe..huhu...

sekian,jangan lupe join fb taknakgemuk....



.

Thursday, September 9, 2010

Manjakan Diri Di Hari Mulia



Assalamualaikum kawan2 yang pemurah dan sopan.....(saje puji,nak korang hidupkan balik nuffnang aku) huhu

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


****************************************************

Kejap je rase,tengok2,besok dah raye kan? untuk org yg tak puase lagi la,rase mcm baru beberape ari berpuase tol x? huhu...
puase tu tergolong dalam rukun islam,ponteng puase lagi teruk hukum die dari ponteng sekolah....

Aku nak mengucapkan Selamat Menyambut Syawal kpd Semue Followers dan viewers dan juge pendiet tegar obesiti sifar dekat taknakgemuk.blogspot.com

Dijemput korang semue datang ke rumah aku,tak payah susah2 nak fikir,cume datang bawak diri,kuh raye,lemang,rendang,dodol,dan duit raye saje...huhu...
Kalau sanggup la datang ke batang kali ni,nanti tegur aku kat fb,nanti aku bagi alamat ok...1 alamat 80sen..=p

******************************************************

"DZUL!! TAKKAN TYME RAYE NAK DIET JUGAK? SETAHUN SEKALI JE NIH!!"


yup,siape yang nak diet tyme raye? orang yang tak bertamadun pun takkan diet tyme raye kan?

actually,kite masih boleh maintainkan berat walaupun kite "cheat on diet"

so,ikut rules nih..
BuAT tyme raye je tau...berat memang takkan turun..tp InsyaALLAH berat tak naik...


1.makan la ape kite nak,tapi 1 syarat,biar banyak kali makan,tapi dalam bentuk yang sedikit daripade sekali makan sampai nak kenyit mate pun tak larat...

2.jangan minum air manis.tapi kalau air suam yang diberi oleh gadis yang manis tak ape.huhu

3.minum air suam banyak.ingat,minum dalam waktu2 sebelum makan,bukan selepas makan..nanti perut macam org pregnant..=D

4.jangan makan waktu malam..elakkan..

secare amnye,memang la dalam seminggu raye tu kite takkan diet,open house lagi,yang paling aku tak suke,open school,nanti kene pergi sekolah..huhu..


Sape yang dah kurus tyme raye nih,aku ucapkan tahniah dan tayangkanlah diri anda di hari raye,cume jangan sampai takbur..huhu...

SELAMAT HARI RAYE AIDILFITRI...MAAFKAN AKU KALAU TERKASAR BAHASE DAN TERMENCARUT DENGAN RELA.



jangan lupe join fb taknakgemuk....


Thanx Google..

Monday, August 30, 2010

Selamat Hari Merdeka dan Pembakar Semangat



Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...please3...bace la sampai habis dulu k...


********************************************************

pertame sekali,Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan,bile dah merdeka ni,nak makan pun senang,orang dulu makan ubi kayu je,skarang ni,kayu pun kite makan,sebab tuh badan kite pun dah macam kayu balak...

so,kalau nak jadi macam kayu golf,kene la ikut diet Dzul an? (menyempat promote)



*******************************************************

Ramai sangat yang dah kurus kan? untuk memotivasikan lagi korang untuk diet,ni ade beberape komen yg aku dapat kat fb...x pecaye lagi diet ni boleh berkesan? ni ha...


" i lost 5kg in 1 month...and this ramadhan aiming for another 10kg... hope it will be successfully done... thanks to Dzul for inspiring me..." Azreen


"hehe dah start blk diet time start posa ari tue..berjaya lost 3.5 kg in 7 days...sungguh x percaya...anyway tq jgk kat blog MYOLIZA byk tips kat sana" Fazlina


"salaam..
1st of all - thanks to adik dzul sebab, dengan blog dia i dah lost 22kg in almost 4 months.."Rasyihan


"ok kawan2.. sy baru je timbang.. setakat 6 hari ni.. dah turun 2.4kg.. syukur2.. "Izzah


"dah 13 ari wat diet nie... td timbang ilg sudah 4 kg... hehehhe
thanks 2 adik dzul..."Nadia

******************************************************************

Banyak lagi orang yg dah berjaye turunkan berat badan,cume aku tak sempat nak copy semue..(malas)



Hampir semue ilmu pasal diet yg aku tawu aku dah letak dekat blog ni..tak silap aku lebih daripade 35post dan untuk mule diet ni,mesti bace kesemua post yang dah aku type dengan penat..(bohong penat)


Bile dah berjaye turunkan berat badan,silekanlah drop komen kerane komen korang tuh boleh memberi semangat kepade yang lain yang nak memulekan diet ni...
ingat,jangan sesekali giveup walau kantoi macam mane pun ok....


macam mane aku boleh kurang hampir 60kg,macam tuh jugak la korang pun boleh turunkan berat badan..(tambah2 lepas raye)


tolong jangan copy article dalam ni ok,teh pun tak boleh..huhu..
dan tolong la promote blog ni dan doakan aku berjaye dunie akhirat..Amin..

****************************************************

Drop menu yang korang ambil waktu puase ni dan aku akan reply same ade menu tuh ok atau pun tak...dekat bahagian komen ok?

jangan lupe join fb taknakgemuk....

Thanx dekat Myoliza yg dah banyak tolong jawab soalan dekat Taknakgemuk nih..


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan !!



Terima Kasih Bro Google Images



.

Saturday, August 21, 2010

Selamat BerpuasE (Diet di bulan Puase)



Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...


******************************************************

Sekarang dah pun masuk hari ke 11 kite berpuase,mintak2 puase kite ni bukan sahaje tahan lapar dan dahaga,malah,menahan diri drpd makan carbohydrates yg berlebihan...=D

post mengenai puase sudah pun dibuat pade post2 yg lepas...tapi tak pasti mane menghilangnye...tak penah pulak denga cerite blog posting kene culik....

so,lagi skali akan direview...

ingat,masih dalam keadaan yg same,ambil carbs 20grams je sehari...tp jike kite betul2 banyak gerak,bukan takat angkat tgn tekan butang lif...contohnye cam kat tempat kerje atau study kite banyak gerak,org tgk kite pun cam dah tak siuman apahal budak ni ikut tangge walaupun lif ade,kite boleh tambah siket carbs dalam 5g...

**************************************************

sahur...sangat lah penting....kite taknak badan kite berade dalam keaadaan lapar dan pembakaran lemak berkurang sebabkan badan kite nak simpan tenage...ape yg berlaku nanti kalau tak sahur,perut kite jadi kempis kejap,pas berbuke nanti perut macam org pregnant balik..huhu....

so,mesti sahur....

sepatutnye,carbs waktu sahur mesti lebih drpd waktu berbuke..sebab lepas berbuke kite tak banyak bergerak,nanti tak gune carbs banyak...

ok,amat menyedihkan,makanan yg kite digalakkan makan waktu berpuase carbs nye tinggi..iaitu kurma..sebiji dah lebih drpd 5grams...=(
so,macam aku memang tak ambik kurma sebab manis sangat...tapi boleh buat perkare2 yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W yang laen kan?


*******************************************************************

jadi,maintainkan macam diet biase,
*air suam kene banyak
*Carbs jgn lebih 20-25grams
*breakfast/sahur jangan tinggal
*Bergerak..jangan duduk tido je...

**************************************************************

Komen dekat bawah ape menu korang waktu puase ni..nanti aku bagitau ok ke tak...
ape2 soalan,tanye bahagian komen k?

jangan lupe join fb taknakgemuk....


gambar dipinjam tak pulang drpd Google

Saturday, August 7, 2010

Pepsi Max = Coke Light = bad or good?






Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...

**********************************************************

Ade yg tertanye tanye, "dzul,aku perlukan air yg manis,kalau tak,aku nak bunuh kucing aku"

bunyi macam kritikal kan?

untuk elakkan ade kucing yg mati terbunuh,ade yang dah mule cube minum coke light dan pepsi max untuk hilangkan gian nak minum air manis...


ok,kalau bace dekat belakan label minuman ni,semuenye kosong...0 carbs,0 colories,0 protein..
so,berdose besarkah kalau minum walau pun sehirup?





*************************************************************


Jawapannye tidak...tak de la sampai berdose,tapi ade baik buruknye pasal minuman mcm ni..

ok,katekan la da sebulan kite diet,dan kite nak sangat minum air manis,kite boleh minum...tapi....
limitkan....3 tin sebulan...itu pun untuk sesiape yang dah tak tahan sgt...

kenape tak boleh minum selalu...


1st....
Kafein...macam kopi jugak,bende ni ade kafein...
kalau tak silap aku la,ade 1 kelas bio tuh aku tak tido dalam kelas,so,aku dapat dengar pasal kafein...kafein ni ade baik dan buruknye..dan memang betul ape yang cikgu aku cakap..aku google dan aku dapat ni...=D

Kafein


.


2nd..

body kite akan detect yang kite dah minum bende manis...
so,ape lagi, "pembakaran lemak berhenti" =D

read

pengambilan air ni memang akan beri effect kepade insulin level kite...
sile bace link dekat atas tuh dan korang akan berfikir 2 kali sebelum nak minum lagi coke light n pepsi max...

****************************************************************

tapi,kalau dah tak tahan sangat dah nak minum air manis tuh,minum jela daripade korang bantai air nescafe 73 cawan....



ape2 soalan letak kat bahagian komen..next week,aku janji,semue soalan akan dijawab kecuali soalan yang dah dijawab...

puase lagi 4 hari...aku dah pernah post pasal puase...gune search bar ok? =D

jangan lupe join fb taknakgemuk...


SELAMAT BERPUASE =)


.

Saturday, July 31, 2010

Diet di Asrama??



Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...

akhirnye aku cuti jugak..macam yang aku janjikan,aku nak story macam mane nak diet kalau dekat asrama,maklumlah,aku kan dah jadi sukarelawan bapak aku untuk masuk asrama...

aku tak online untuk 2 minggu,mnggu lepas aku cakap aim aku 2kg sminggu,tapi mintak maaf,berat turun 2kg je sebab minggu kedue aku tak diet langsung...ade masalah kat asrama aku yg menyebabkan mmg tak boleh diet n susa nak memilih makanan low carbs..kalau korang ade paper sinar smalam,ade cerite pasal 60 pelajar sekolah kene HISTERIA..

aku tak tawu sangat pasal histeria ni,mungkinkah isteri kepade yahya? nasib baik la bukan aku yg terjerit jerit tuh,kalau la aku yg kene,sumpah asrama kene tutup terus sebab kalau aku yg jerit,bangunan asrama konfirm roboh...

sebelum cerite pasal diet...THANK YOU sangat2 sebab aku sudah pun boleh cash out nuffnang aku...(tersipu2 sambil menaip..huhu)
sangat lah baik bende ni sebab aku baru je hilang rm50..so,amin..
tolong la tekan iklan aku lagi,mane tawu nanti ade rezeki,boleh beli domain name pulak an...


*********************************************************

ok la,macam mane sistem pemakanan kat asrama,
seriously,senang sangat nak gemuk kat asrama,
pagi makan,tgh hari mkn,ptg makan,malam makan,lewat malam makan...

bile malam pulak ade macam pasar borong,budak2 sume amek kesempatan bukak perniagaan choki2 dan lain2...(untk pengetahuan,1 choki2 carbs die 5g..tinggi)
memang mencabar..camne nak lawan nafsu?

senang je,tgk la gambar lame n pk la,aku nak ke jadi cam dulu..
macam mane dgn pemakanan aku?

Beakfast
-pagi mmg tak boleh makan kat dewan makan(dm) sebab sumenye high carbs..
jadi,aku tak makan kat dm n bile sampai kat sekolah,aku beli 3 ketul bebola tuh..anggaran carbs,3-5g untk 3 ketul...
aku bawak air kosong 1 botol besar..sebenarnye bukan lah air kosong,kalau air dah kosong,macam mane nak minum?(lawab bodoh) so,aku bawak air suam la...
sebelum rehat konfirm habis,so,kat koperasi aku beli lagi mineral yg tak sejuk...


Lunch
-makanan kat dm lauknye mmg siket..so,tyme rehat kat sekolah,aku beli ayam goreng kat kantin..melayang lagi rm1..
so,kat dm aku makan lauk yg ade...biasenye tgh ari ade ikan...masuk dorm,aku telan ayam yg aku beli pulak...kekadang mak aku mintak jiran aku yg duduk luar asrama anta kan ayam tok aku..(korang mesti kate aku ank manje)
-pasal lunch tuh,budak2 kat dm kate kalau tak amek nasi kene marah,so,aku amek nasi,n bagi kat budak2 yg memerlukan(budak2 yg badan macam takde khasiat)


Ptg
-mknn ptg kat dm sumenye kuih,mmg aku tak boleh nak amek..so,aku refill air je...

Dinner
-dinner selalunye ade lauk ayam...walaupun siket,dapat la jugak isi perut...
-plus,aku amek chewing gum...nak ilangkan lapar...

tuh la serbe siket diet aku kat asrama..susah betul nak maintain berat kat asrama...
ramai yg cite bile da masuk asrama berat naik berkilo kilo..mintak2 takde la jadi kat aku...

************************************************************

jangan lupe join fb taknakgemuk...

kalau nak fb aku,bace sampai habs blog aku dulu..nati korang jumpe la kat 1 post tuh..saje je nak trick korang bagi khatam sume bab...=D

yang dah kurus tuh,tahniah,korang tergolong dalam golongan org yg sedar diri..
promot la blog ni kat org2 yg korang rase susah nak beli baju raye nanti..=D


sekian...isnin ni aku ade tes,doakan aku dapat 4 flat..(lawak ke ape ni)


.

ni ade 1 gamba pas diet...





.

Sunday, July 18, 2010

MintaK MaaF

Assalamualaikum...

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...

Aku mintak maaf sangat2 sebab lepas ni memang susah untuk aku update blog kerane aku secare pakse rela dah pun masuk asrama...

tapi...

kebaikan die,next week aku akan update macam mane nak mule diet ni dekat asrama..sebelum ni aku cakap je kan? kali ni aku sendiri akan try...aku punye aim 2kg seminggu...

sebenarnye,dekat asrama la yang paling mencabar sebab dekat asrama,dewan makan tak macam kantin boleh order2,cube la order kalau berani..sie2 terpakse menamatkan alam persekolahan dan masuk ke alam kubur...

***********************************************************

aku nak mintak tolong,ade sesape yang ade multivitamin ke atau ape2 ubat yg berkesan hilangkan ngantuk dalam kelas? cikgu aku dah banyak sangat komplen aku asyik tido lam kelas sejak masuk asrama...mane ade aku tido lam kelas,aku TERtido je...


ape2 soalan letak kat bahagian komen eh,n kalau aku tak boleh nak jawab sebab tak dapat online,sape yg da terer tuh tolong la jawabkan...=D

sekian,jangan lupe join fb taknakgemuk...

Assalamualaikum...doakan aku dpt pointer tinggi lam STPM nanti...


.

Sunday, June 27, 2010

Bab 27 : Semangat Untuk Mule







Assalamualaikum..

untuk sesiape yang baru masuk blog ni,tgk bab 1 dulu k?
sebab....untuk mengelakkan soalan berulang...dan untuk memastikan takde sape yang hentam aku sebelum usul perikse...saket wo..:D
ade search button disebelah kiri..gunekan sebaik mungkin...

*****************************************************************************

ok,1 soalan yang aku baru prasan aku belum pernah jawab..terime kasih kpd sesiape yang tanye soalan tuh..hadiah berupe voucher Parkson yang akan tamat tempohnye pade esok hari akan sampai di depan pintu rumah anda pade minggu depan...

soalan..

Jay Aj
Macam mana memula nk disiplinkan diri tuh...akak sgt teruja ngan awak punyer keyakinan....



Jawapan..

ok,mesti ramai yang tanye,macam mane aku boleh kuatkan semangat untuk teruskan diet sedangkan bukan senang untuk tinggalkan habbit lame...
macam ni,perkare yang paling penting skali adelah PREPARATION..
1st....
bace blog ni sampai habis..
knape? sebab kite nak pastikan yang kite betul2 dah penuhkan diri kite dengan ilmu pasal diet ni then baru kite mulekan coz kite taknak la tersilap bile kite mulekan diet ni..tuh yang kekadang berat tak turun tuh..
2nd..
Food diary..
nampak macam bende kecik,tapi tuh la yg penting..macam toilet..tuh la bilik yg paling kecik dalam rumah,tapi tuh la yg paling penting..:D
pentingnye food diary sebab kite boleh tawu ape silap kite n kite boleh ubah..
3rd..
jangan terlalu fikirkan..
ape maksud aku dgn bende ni? kite jangan fikirkan sangat yg kite sedang berdiet..bile kite makan makanan diet kite tuh,anggap je macam kite makan makanan biase..amalkan,jangan cari care untuk ponteng diet..nanti dah lame nanti,ko akan denga "eh,ko nampak kurus la.." tuh la yang aku alami..:D
Last but not least,jangan sesekali giveup ok..keep on trying...

rasenye itu je kot..so,aku harap sape yang terlajak tuh,jangan giveup,kite bangun balik..sampai bile kite nak sikse diri kite dengan berat kite ni...kite kene admit,kite malu dgn diri sendiri kan? n aku paling tak suke kalo didiskriminasi...biase la kalo org gemuk,ape yg kite wat,sume akan pandang semacam je...ni la yg buat aku lagi semangat nak diet,coz aku da bosan tak dapat beli baju kat parkson..huhu...

ok,ape2 masalah tanye dekat blog ok...sebab biasenye aku takkan jawab soalan yg ade dekat FB taknakgemuk coz ade je cubaan nak jatuhkan aku kat sane..huhu...n please,sesape yg iklankan ubat2 diet atau pape jela yang semazhab dengannye,automatik aku delete..sebab kite atkiners x pakai ubat la..kan3?




sekian..:)



.

Saturday, June 12, 2010

Dzul Kembali menjawab SoaLan

Assalamualaikum..

1st2,cam biase,siape yg baru masuk blog ni,tengok dulu bab 1 ok untuk elakkan soklan yang same berulang,tapi kalau malas nk scroll sampai bawah,ni link die,CLICK
please..tolong la khatam dulu sume bab n then baru tanye soalan eh,nanti banyak sangat la soalan berulang...
and then,aku ade letak search link kat kanan paling bawah,so,ade pape soalan,search dulu same ade soalan tuh da dijawab..

okeh,korang ape khabar? dah lame tak dengar cerite?...tak ape..tak payah cerite,ni bukan pertandingan bercerite...

aku mintak maaf jari jemari aku semakin lembut sejak kebelakangan ni dan menyebabkan jari aku asyik tergelincir dari keyboard untuk menekan "publish post".
so,ape2 soalan yang ade ditanye,memang kebelakangan ni bukannye aku tak jawab,cume soalan korang masih belum dipilih oleh jari jariku yang "anti keyboard".
so,hari ni aku nak jawab...

********************************************************

Soalan...

shima said... assalamualaikum,

zul nk tanya lah sikit kan... sy student kolej so..klu mcm breakfast ni mmg ssh r nk ngadap kan.ha3.. klu dah sempat pun pe yg ade cafe tu nk ngap2 pun ade nudget, hotdog, nasi lemak hah ngan cucur udang sekali( sedap tu) hahhah... ok so sy nk mkn pe pepagi ni
roti x leh kan nasi pun x leh.. hah then keropok awk ckp x leh kan.. sy ni suka mkn choki2(chocolate) dlm kelas.. biaq rasa x ngantuk.. mcm mn tu ye... time lunch ratah ayam ok lah kan.. mlm lak sy mmg jenis x mkn sgt r.... so yg pagi tu mcm mn.. bab ambil air bape gelas yg ko suruh tu..mmg xyah ckp lah.. aku mmg jenis suka minum air kosong.. hah.. any idea dpt bantu....


Jawapan...

Aku suke sangat2 soalan ni..sebab..kebanyakan orang banyak buat kesalahan yang banyak salahnye macam ni(banyaknye banyak). so,ape salahnye? ko ni suke2 salakan orang ye dzul..

1st...
BREAKFAST...
aku dah cakap bertrilion kali...jangan tak ambil breakfast...
kenape? (aku tanye aku jawab balik)
breakfast tuh starting point untuk body kite keluar daripade "mode lapar".
bile kite tak ambil breakfast,ade due bende yang jadi..
pertame..
korang bangun lewat dan mungkin korang tak ade ciri untuk jadi suami/isteri yang baik suatu hari nanti..
kedue...
badan akan detect yang korang ni sebenarnye lapar,so,badan cube untuk tidak bakar lemak sebagai sumber tenage..plus,nanti korang punye diet akan jadi low kalori,so,kalau korang sakit(mati) disebabkan kurang makan,make sure korang ade syarikat insuran yang cover korang ok? ingat,mesti makan!!!

2nd...
Choki2? no.....
due sebab,,
pertame..
harge choki2 dah naik menjadi rm1.20...
kedue...
carbs yang ade dalam chocolate tinggi..sebab ade gule..penah rase serbuk coklat atau seangkatan dengannye? pahitkan? yang jadi manis kat choki2 tuh sebab gule..banyak gule..

dah tuh,nak ganti dengan ape?
chewing gum...biasenye chewing gum 1 keping tuh 1 carb...


soalan yang lain,aku dah jawab kat tempat yang korang tanye ok..
*************************************************************

ok,macam dalam post lepas aku cakap nak tukar layout...dah tukar dah ni,lawa ke? kalau tak lawa,please simpan dalam hati,jangan lukekan hati aku..huhu...
saje aku letak gamba telur,kite kan dah jadikan telur sebagai sahabat susah dan senang...
nanti aku akan edit lagi blog ni bagi nampak lebih "LENGKAP".

ramai dah yang turun berat,so,sejajar la dengan tema kite "OBESITI SIFAR"...(sifar?insyaALLAH)
so,kalau nampak kawan2 yang dah beratnye berat,tegur2 la untuk kesihatan dorang..
ok,join FB taknakgemuk ok?


ehem,ade iklan nuffnang la..huhu...


sekian...


.

Saturday, May 29, 2010

Blog Akan Direnovate

Assalamualaikum...

Perhatian..ramai yang cakap,"dzul,nape blog ko x cantik langsung ni? ko ikut muke ko ke?" huhu...
so,aku nak kasi lawa sket blog..so,dalam proses renovate yang berjumlah rm20ribu ni,maybe page jadi kelam kabut sket..(cerite macam renovate rumah)

n pasal shoutbox..mintak maap sangat pasal terpakse delete,sori k,banyak sangat yang spam n banyak yang tanye soalan kat situ..susah nak jawab kat situ,da banyak kali dah cakap..tapi ade jugak yang tanye kat situ..takpe,aku faham,aku pun seorang yang degil..=D


ok,ade cadangan? blog ni nak tukar jadi warne ape?
so,letakkan komen dan nanti aku tuka colour blog ni ikut suke korang eh? (please la jangan pink,huhu)


sekian..



.