Wednesday, December 21, 2011

TEMPAHAN BUKU TAKNAKGEMUK ke2 dan reCOLOUR

assalamualaikum..
sesiapa yang baru masuk blog ni , mesti baca daripada bab 1 dahulu dan khatamkan blog ni yg lagi tebal dari buku sejarah korang.. ini untuk elakkan soalan berulang dan soalan pelik , contohnya , "ayam boleh terbang tak?" dusshh...

wa , dzul update! tak payah buat muka sangat , bab memerli aku , korang memang dasyat kan? btw , aku baru habis peperiksaan STPM yang lagi susah daripada tadika+UPSR+PMR+SPM+lesen memandu..

lagi 1 , sekarang aku sudah ada 8 customer untuk program OTOT... customer pertama hilang 8kg dalam 3 minggu.. dan lagi orang 4kg dalam 3 hari.. nak jugak? lawati KLIK

**************************************************

TEMPAHAN BUKU KALI KEDUA DIBUKA

maaf sangat2 , aku terpaksa ketatkan proses pembayaran dan lebih teratur kali ni untuk elakkan salah faham dan kesulitan yanng paling sulit kalah kesulitan yang ada semasa banjir di pudu.. (tak ada kena mengena kan?)

penjualan yang lepas , berlaku kesilapan :
1)penggunaan orang ketiga sebagai tukang post yang lambat respon kepada aku
2)korang bayar sebelum raya , bila aku nak post , dah dekat raya , tak boleh
3)aku balik raya memang lambat..sebab prinsip aku , raya setahun sekali..huhu..tu lambat sikit post
4)pos laju dengan baiknya telah memulangkan parcel yg aku dah pos! grr , mula2 boleh guna pos ekspress , then tak boleh..sekarang ni aku ada banyak sampul pos ekspress tak guna..nak beli? huhu..
5)aku ada cakap , add dalam fb untuk maklumat lanjut dan complaint sebab aku sibuk dgn study yang entah bile aku study , jadi , di fb senang..
6)salah aku sebab lambat respon kat korang , ampun beribu ribu ampun , jangan ambil hati sampai akhirat eh? =D

jadi , mintak maaf dgn kesilapan semasa proses penjualan yang pertama dan aku dah pastikan semua buku dah dapat.. maka , dengarkan pantun,
buah durian sedap sekali ,

sorry ,janji dah tak buat lagi
ha , panjang tak? huhu... ok , untuk tempahan penjualan kedua , cenggini caranya...

korang akan dapat buku limited edition yang ada tandatangan DZUL...eeewww , siapa dzul tu , geli ah... huhu

1)bank in ke 
DZULFIKRI BIN ZULKIFLE
CIMB-12560008934528
MAYBANK-162076610408

berapa nak bank in? rm sejuta ke? kalau nak , boleh..huhu..
ini harganya...
                                                                          
BUKU = rm17
pos semenanjung=rm6
pos sabah dan sarawak=rm8
kalau korang nak beli lebih dari satu , tambah rm1 sahaja untuk setiap buku tambahan...

aku guna pihak ke3 untuk pos , sebab tu postage agak mahal , kena bayar orang...

2)dah bank in , sms ke 0136636712
sms hanya bila korang dah bank in ye.. kes yang lepas , aku kerugian hampir rm300 sebabkan prepaid untuk reply sms.. ingat tak cara bayar dulu.. korang sms nama dan aku sms cara bayar kan? ramai yang aku dah sms balik tapi tak jadi nak beli pun..bayangkan kena buat 2 page sms untk cara bayar.. 1 sms 30 sen..2 page , 60 sen.. hantar beribu sms..rugi kan? =(

3) kandungan sms
1.nama
2.no. telefon
3.alamat
4.nama bank bank in
5.masa pembayaran atau ref no.

4) tunggu 5-7 hari untuk pengurusan post...jika lebih seminggu tak dapat barang , sila adu dan menangis di no. 0123281801 eh? =)  aku gunakan pos daftar , walaupun lambat , tapi konfirm selamat..

hanya 300 buku sahaja dijual kali ni.. dah bayar baru sms tau , nanti akan direply semula..

**************************************************

Perasan tak perubahan ketara blog ni? www.taknakgemuk.com dah berwajah baru ! kenapa merah? sebab warning untuk orang obesiti , nanti kalau gemuk , tak larat jalan , tak larat jalan , jatuh , then sakit , badan berdarah darah , then mati.. (seram kan?) huhu..

**************************************************

Jangan lupa klik la sebarang iklan kat sini untuk membantu aku dan lawati fanpage taknakgemuk.com di Facebook ... kat belah kanan paling atas tu ada link dia..

Like and share this post ye? terima kasih daun keladi...  =)

Friday, October 21, 2011

Pentingnya food Diary!

Assalamualaikum ...
Saat ni korang mesti terkejut gorila kan bila tengok aku update .. Pergh , Dzul update blog la , sekarang dah macam raya , setahun sekali .
sorry banyak , bukan macam raya , setahun sekali , tapi macam jumlah hari aku pergi ke sekolah . Sekali dalam sebulan. huhu..

Harap korang faham sebab tahun ni aku ada perperiksaan yang lagi besar daripada , UPSR,PMR,SPM,Ujian Memandu, dan ujian alkohol . Jadi , aku konon sibuk STUDY .

Untuk yang masih nak beli buku www.taknakgemuk.com , sila sms 0123281801 untuk tempahan . Mengenai buku sila lihat post2 lepas atau pun di FB aku . Jgn bukak Myspace pulak , Myspace dah tua , dengar cerita dah nazak . huhu .

Sila lawat link ni atau tekan bar One To One Tutor di bahagian atas sebelah kiri orang untuk lihat program baru mengenai program One To One Tutor ! Program yg mana aku akan jadi tutor korang . ha , takut tak?


**********************************************************
Ok , hari ini aku nak cakap pasal diary . (cakap ? bukan tengah type ke)
Ingat tak waktu korang muda2 dulu aku ada bagi link untuk download food diary kan?
korang guna ke? tak kan?
SEBAB TU KORANG GAGAL ...
gagal tu tak bermaksud gagal dalam peperiksaan atau gagal dalam bercinta , tapi gagal dalam diet la weh .

Food diary tu sangat penting kalau korang nak pastikan korang sentiasa berada dalam track yang betul . bukan tracksuit tau .

Macam mana cara aku guna food diary? aku akan print banyak2 dan letak dalam fail . Ni contohnya .


Aku letak dalam satu fail . Aku print banyak2 untukn kegunaan masa depan . Percayalah , korang Confirm lebih stict dalam Diet .
Untuk yang malas nak tengok link download yang lama ,




********************************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D

Sunday, August 14, 2011

Buku Taknakgemuk.com dan Contest!



lepas dah baca , jangan perli aku , "eh , dzul update la.." huhu...memang aku busy sangat dengan sekolah sekarang ni , sebab tu tak ada new post..lagi pn , aku tak keje kat pejabat pos , macam mane nak buat post baru? <- budak bermasalah

Ok , seperti biasa, korang semua dimestikan untuk membaca daripada bab 1 dahulu..kenapa ? sebab untuk korang semua mudah faham dan tak adalah soalan yg berulang..soalan yg berulang tak dijawab kerana nanti ia akan jadi jawapan yang berulang...ini bukan astro nak ulang2...huhu..

ok , sila lawat penaja aku..yang ada di kiri dan kanan..lawat dan beli lah barangan2 yang dorang jual sebab kalau korang beli , aku happy..huhu..bukan apa , duit2 hasil iklan ni untuk blog ni juga sebab nanti aku akan hire beberapa orang moderator supaya soalan akan selalu terjawab...tolong aku ye?

**********************************************

Tengok ni dgn mata terbuka ok?


Judul: Diari Bagaimana Saya Kurus
ISBN: 978-967-10128-2-6
Harga: RM17.00
Penerbit: Mazni Irfan Publication
Kategori: Umum, Motivasi, Kesihatan, Nutrisi
Halaman: 160 m/s
------------------------------​------

apa tu? kuih raya? juadah berbuka ? tu la buku casual terbaru www.taknakgemuk.com yang akan mula terjual dalam Ramadhan ini . korang pun dah lama nantikan betul tak? tak betul? jadi , aku memang kuat perasan la?

ok , buku ini akan diterbitkan sebanyak 3000 copiess untuk cetakan pertama .. 1000 copies sudah pun ditempah . Tarikh buku ini akan keluar di kedai2 buku utama masih tidak konfem tapi dgn bertenaga dan yakinnye , ia pasti dalam Ramadhan ini juga...

yang aku tahu , akan sampai ke tangan aku pada 22 ogos...jadi , ingin tempah daripada aku?
korang boleh la membuat tempahan awal dengan cara

*sms nama korang ke 0173815814
kemudian korang akan dihubungi cara pembayaran selepas aku mendapat buku2 ni ok?

sesiapa yang beli melalui aku , akan mendapat buku yang ditandatangan oleh aku? euuuw , dzul sign? taknaklah! taknak sudah , kalau taknak yang sign , aku cop nanti , hambek ko...huhu..
korang juga akan layak menyertai cabutan bertuah..kalau korang tak dapat hadiah , korang malang la kan ? huhu

ok , cepat tempah ye , kalau korang lambat tempah dan buku dah habis , korang nak ke salin drpd orang lain? huhu.. ha, cetak rompak! =D

***********************************************

ok , aku juga akan buat 1 pertandingan! pertandingan mewarna? jangan harap..

Pemenang akan memenangi hadiah senaskhah buku Diari Bagaimana Saya kurus dan ada hadiah sampingan sekali..

Cara nak sertai?

sila ceritakan mengenai blog www.taknakgemuk.com di fb korang...senang kan? dan kemudian , sila letak link fb korang di bawah bahagian komen..
Senangkan? cerita je pasal apa2...ampu mengampu dan rasuah tidak diterima sama sekali...haha..

Sekian..

******************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D




Sunday, July 31, 2011

Puasa Post 2

lepas dah baca , jangan perli aku , "eh , dzul update la.." huhu...memang aku busy sangat dengan sekolah sekarang ni , sebab tu tak ada new post..lagi pn , aku tak keje kat pejabat pos , macam mane nak buat post baru? <- budak bermasalah

Ok , seperti biasa, korang semua dimestikan untuk membaca daripada bab 1 dahulu..kenapa ? sebab untuk korang semua mudah faham dan tak adalah soalan yg berulang..soalan yg berulang tak dijawab kerana nanti ia akan jadi jawapan yang berulang...ini bukan astro nak ulang2...huhu..

ok , sila lawat penaja aku..yang ada di kiri dan kanan..lawat dan beli lah barangan2 yang dorang jual sebab kalau korang beli , aku happy..huhu..bukan apa , duit2 hasil iklan ni untuk blog ni juga sebab nanti aku akan hire beberapa orang moderator supaya soalan akan selalu terjawab...tolong aku ye?

*********************************

Pertama sekali , selamat menyambut Ramadhan yang indah ini..
Sama2 la kita berdoa Ramadhan kali ni jadi Ramadhan yg baik dan jika ini adalah Ramadhan yg terakhir , biarlah ia jadi yang terbaik kita pernah lalui...Amin...

Kedua , korang mesti tak sabar nak tahu menu Atkins waktu puasa kan? kalau aku taknak bagitau camne? huhu ...

Ok , perkara penting , nisbah makanan untuk sahur dan berbuka adalah 2:1 .. maknanya , makanan yang kita makan pada waktu sahur adalah dua kali ganda daripada waktu kita berbuka..kenapa? sebab kita ada dua waktu makan , dan waktu sahur kita nak kumpul tenaga dengan makan...jangan buat tgh hari plak ye...

Jadi , macam dalam post lepas , dah cakap , multivitamin dan air sangat penting ..jadi , multivitamin dan air ni mesti ada sewaktu sahur... jangan ada je tapi tak makan plak multivitamin tu...

Contoh sahur :

Sup ayam saiz kecil (ayam 8-10 ketul)
Sosej dan telur hancur.....
Multivitamin selepas makan...
Air yang banyak...2 liter pun ok... Kalau korang perasan urine warna jernih bila nak buang air waktu pagi , maknanya dah cukup la tu...

Sup ayam tu korang tukar2 la setiap hari bagi jadi tak bosan..tukar dgn ikan ke , daging kekadang , jangan makan kucing sudah la kan...? Jangan asyik sup je, tukar2 dgn menu yg lain yg tak membosankan...


*****************************

Berbuka :

Ayam bakar dan ikan bakar contohnya...
Air...

******************************

BERGERAK... lagi banyak kita exercise , lagi cepat lemak hilang.. dan kita pun boleh la makan carbs lebih sikit...


ok , apa2 pertanyaan , letak di bahagian komen di bawah ye..

mintak maaf lambat post pasal ni...

Selamat Berpuasa...

*****************************

Friday, July 29, 2011

Puasa Post 1

lepas dah baca , jangan perli aku , "eh , dzul update la.." huhu...memang aku busy sangat dengan sekolah sekarang ni , sebab tu tak ada new post..lagi pn , aku tak keje kat pejabat pos , macam mane nak buat post baru? <- budak bermasalah

Ok , seperti biasa, korang semua dimestikan untuk membaca daripada bab 1 dahulu..kenapa ? sebab untuk korang semua mudah faham dan tak adalah soalan yg berulang..soalan yg berulang tak dijawab kerana nanti ia akan jadi jawapan yang berulang...ini bukan astro nak ulang2...huhu..

ok , sila lawat penaja aku..yang ada di kiri dan kanan..lawat dan beli lah barangan2 yang dorang jual sebab kalau korang beli , aku happy..huhu..bukan apa , duit2 hasil iklan ni untuk blog ni juga sebab nanti aku akan hire beberapa orang moderator supaya soalan akan selalu terjawab...tolong aku ye?

*****************************

Sebelum aku cerita pasal diet sewaktu puasa atau pun nyanyi lagu puasa , aku perkenalkan penaja baru taknakgemuk .. Penaja ni bukan sebarang penaja , penaja baru ni pakar lapis tapi bukan perut dia yang lapis2 , kek dia tuh kek lapis... huhu... Kek lapis Sarawak tu.. tak apa , nanti aku buat kek lapis selangor pulak ...
Penaja kali ni boleh buat macam2 kek lapis , yg ada cheese pun boleh...nanti aku nak try order kek lapis ayam la...

apa yang lagi special , penaja ni ada buat 1 contest.. contest bergaya dengan baju melayu @ kurung ... Disebabkan aku nak jimat duit beli kek waktu raya nanti , aku pun join la... kalau korang pun nak join , boleh klik SINI

Untuk buat aku menang , sila like Fanpage facebook INI ... dan kalau nak aku menang dan tengok aku pakai baju melayu dengan poyonya , klik INI .... Pemenang akan dapat dua kek free worth rm50..=D

ok , jangan lupa ye lawat penaja keklapisborong.blogspot.com .. lawat ramai2 macam lawatan sekolah..

*********************************************

Ok , mengenai diet Atkins sewaktu puasa .. siapa kata tak boleh , jangan kata puasa , hari raya , raya korban , krismas , deepavali , raya cina , pesta gawai pun boleh ...

Dulu aku ada buat post mengenai diet sewaktu puasa , tapi tahun ni punya post lebih matang dan aku lebih berilmu , tak la bodoh sgt..huhu..(sila doa aku pandai =D)

tak teringin ke confident bila nak beraya tahun ni? kalau dulu malu je nak raya rumah orang sebab gemuk , siap ada menyorok di rak kasut...huhu ... Jadi , diet la , aku yakin korang akan tersenyum bila raya nanti... =D

***********************************
Nota penting...

1)metabolisma mesti selalu tinggi
Maksudnya ? jangan ingat bila korang berlapar , korang akan kurus , pembakaran tenaga pun akan jadi rendah kalau metabolisma pun rendah... bagaimana pastikan sentiasa tinggi? lihat no. 2 dan 4 5

2) Makan ... Sebab tu jangan skip sahur... lagipun , kalau bersahur kan dapat pahala...sama macam berbuka , berbuka awal kan lagi elok ? jangan berbuka bila azan zuhur pulak .. Jumlah makanan yang kita ambil pun jangan terlalu sikit , terutama sewaktu sahur... sebab pagi tu la kita akan dapat punca tenaga untuk seharian kita ...

3)Tenaga tambahan..
Multivitamin ... Banyak kali dah aku cakap , multivitamin sangat penting.. (bila masa aku cakap , aku type je kan? ) Ramai tanya aku , nak beli multivitamin brand apa ? aku cakap brand SHELL , PETRONAS , kang korang terkejut pulak ... tak kisah la brand apa pun..yg penting , multivitamin dan dalam dos yang normal... lebih baik cari multivitamin tanpa IRON .... Minta je kat farmasi .. dah mintak tu bayar la ye , jangan lari pulak ...

4)Pergerakan...(Sambungan no. 1)
Jangan la dah macam mayat hidup pulak waktu puasa ni sampai nak pergi toilet pun merangkak ... Kenapa kena banyak bergerak ? METABOLISMA... Lihat no. 1 , aku ada cakap kan tingkatkan metabolisma.. Jadi , rerajin la buat solat sunat , tolong orang angkat barang, atau pun menari di tengah2 datarang merdeka...

5)Air
Air yang banyak sewaktu sahur terutamanya amat penting untukmengelakkan dehydrate dan kesan2 ketosis seperti bad breath dan bibir kering...

6) Jangan makan waktu tengahari...
Berdosa...huhu..

Ok , ni adalah episod pertama , episod kedua aku akan cerita pasal menu pulak... aku janji sebelum hari ahad aku post... Bukan tak nak cerita semua , aku nak cerita panjang pasal menu..takut nanti jadi panjang lebar pulak ...

******************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D


******************************

Monday, July 18, 2011

Kurus Sebelum Raya Taknakgemuk.com Challenge

lepas dah baca , jangan perli aku , "eh , dzul update la.." huhu...memang aku busy sangat dengan sekolah sekarang ni , sebab tu tak ada new post..lagi pn , aku tak keje kat pejabat pos , macam mane nak buat post baru? <- budak bermasalah

Ok , seperti biasa, korang semua dimestikan untuk membaca daripada bab 1 dahulu..kenapa ? sebab untuk korang semua mudah faham dan tak adalah soalan yg berulang..soalan yg berulang tak dijawab kerana nanti ia akan jadi jawapan yang berulang...ini bukan astro nak ulang2...huhu..

ok , sila lawat penaja aku..yang ada di kiri dan kanan..lawat dan beli lah barangan2 yang dorang jual sebab kalau korang beli , aku happy..huhu..bukan apa , duit2 hasil iklan ni untuk blog ni juga sebab nanti aku akan hire beberapa orang moderator supaya soalan akan selalu terjawab...tolong aku ye?


***************************
Kurus Sebelum Raya Taknakgemuk.com Challenge
eh , challenge apa ni? ataupun ini binatang baru spesis terbiar? ni sebenarnya adlah pertandingan diet ... Kita akan bermula diet daripada esok hinggalah selepas raya...

selepas itu , kita akan adakan acara Walk With Atkins...satu program di mana kita jalan2 (tak pegang tangan ok,huhu) di taman layang2 di Kepong tu...untuk kesihatan kita dan komitmen kita untuk terus cergas dan sihat..=D

Macam mana nak join pertandingan ni? masuk sini dan tekan like...=D
Kemudian lihat post INI dan reply komen di bawah post tersebut dengan perkataan ini...
"saya nak join dgn jakunnya boleh?"
Pemenang akan membawa pulang satu set Dzulfikri termasuk aksesori..huhu..gurau2..hadiah adalah rahsia...=D

syarat pertandingan akan diterangkan dalam Group yang aku add korang tu ok?

Sekian...

**********************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D

Tuesday, July 12, 2011

Atkins Diet & Gout

lepas dah baca , jangan perli aku , "eh , dzul update la.." huhu...memang aku busy sangat dengan sekolah sekarang ni , sebab tu tak ada new post..lagi pn , aku tak keje kat pejabat pos , macam mane nak buat post baru? <- budak bermasalah

Ok , seperti biasa, korang semua dimestikan untuk membaca daripada bab 1 dahulu..kenapa ? sebab untuk korang semua mudah faham dan tak adalah soalan yg berulang..soalan yg berulang tak dijawab kerana nanti ia akan jadi jawapan yang berulang...ini bukan astro nak ulang2...huhu..

ok , sila lawat penaja aku..yang ada di kiri dan kanan..lawat dan beli lah barangan2 yang dorang jual sebab kalau korang beli , aku happy..huhu..bukan apa , duit2 hasil iklan ni untuk blog ni juga sebab nanti aku akan hire beberapa orang moderator supaya soalan akan selalu terjawab...tolong aku ye?


*************************************************

Salam semua. hari ini aku, ijat karchak selaku mod baru ingin memulakan post pertama aku berkenaan dengan Atkins Diet & Gout. Gout ialah sejenis penyakit dimana kandungan acid uric di dalam badan seseorang pesakit melebihi tahap normal. Ini menyebabkan apabila acid uric tersebut meningkat, kristal akan terbentuk (bukan kumpulan rock kristal) dan parking baek punye dekat sendi2. apabila ini terjadi, akan tercetuslah rasa sakit yg teramat sangat seperti ada kaca dan pisau di sendi2 itu. kalo kena kat kaki, nak jalan tu rasa mcm pijak paku. dah lama gak aku tak kena gout sbb aku control makan, elakkan makanan2 yg pantang gout ni. tapi sejak aku buat atkins, tetiba kadang2 pagi aku rasa kaki aku sengal2 la kadang2 sakit2 sikit.. dan kemudian aku pon buat la sedikit research (pembacaan jer bukan research makmal dengan penunu bunsen dan kaki retort). Dari situ, aku modified sikit atkins diet ni utk kesesuaian pesakit Gout.



So apa kena mengena Atkins Diet dengan Gout?


Seperti yg kita sedia maklum,dalam post2 yg lepas pun Dzul ada cakap , Atkins diet ni tak sesuai utk orang2 yg sudah menghidapi masalah buah pinggang dan mengandung , atau menyusukan bayi...

Gout juga ada kena mengena sikit dengan buah pinggang dimana buah pinggang pengidap sukar utk meng-discharge lebihan acid uric keluar dari badan. tak payah la aku cerita banyak sgt pasal gout kot, korang bole google sendiri. Apa yg kita makan dalam atkins diet ni? kebanyakannya protein kan? dan apa proses yg terjadi dalam atkins diet ni? ketosis kan? so 2 perkara ni bole yg menyebabkan Gout kita menang motor.. maksudnya gout kita menyerang la. kenapa?


1) Kebanyakan makanan berprotein ialah makanan yg tinggi kandungan purine. So purine yg diproses oleh badan menghasilkan acid uric.


2) Ketosis bukan sahaja menghasilkan ketones tetapi juga acid uric. so lagi hebat ketosis kita n penurunan berat badan kita, lagi byk acid uric terhasil.Ini tidak membawa masalah kepada mereka yang tidak mempunyai masalah gout..


Macam mana saya nak teruskan Atkins Diet kalo saya menghidapi gout?


Gout disebabkan kita byk acid uric kan? dulu kat sekolah kita belajar kalo nak neutralkan acid pakai apa? ye betulll.. alkali. nanti dulu. baca sampai abis.. jgn baca sampai sini jer korang gi beli alkali pastu telan pulak. So ni tips2 yg aku sendiri amalkan.. sbb aku sendiri ada gout:


1) Jgn terlalu teruja nak turunkan berat korang dengan laju. lagi laju korang turun lagi byk acid uric terhasil


2) Cardio / Interval Exercise at least selang sehari. hari2 lagi bagus. 20-30 minit sehari.


3) Research pasal alkaline foods & drinks dan pilih ikut selera dan kesesuaian atkins. Pilihan aku (tak semestinya ikut) ialah:


- Seaweed asli tanpa campuran apa2 perisa (yg ni biasanya sekeping besar macam nak dekat size A4 tu dalam 1g carbs dia).
refer contoh gambar bawah ni






bole ke ganti seaweed ni dengan supplement Spirulina? sbb spirulina pon sejenis rumpai. jawapan dia tak bole. sbb spirulina tinggi protein dia dan besar kemungkinan purine dia juga tinggi. Seaweed takde protein. aku cari gak kalo2 ada Seaweed Extract punya supplement kat Malaysia ni tapi so far belum jumpa.


- Sayur Celery dan Celery Supplements (sayur celery tak payah la aku taruk gambar. google jer. kalo tak kenal gak aku tinju)
refer contoh supplement Celery yg aku amik kat bawah ni:





untuk pengetahuan korang, Celery bukan sahaja makanan beralkali, tapi juga terkenal sebagai negative calories food. dimana jika kita makan Celery, calories kita akan dibakar lebih byk daripada jumlah yg kita makan.


- Green Tea yg takde gula n carbs. fav aku ialah Pokka Japanese Green Tea (jangan salah beli yg Jasmine punya, yg tu ada gula n carbs tinggi giler). refer gambar bawah ni:






ok yg tu suma ialah pilihan aku. tak semestinya korang ikut sbb ada yg pahit dan payau hahahaha. tapi aku ok jer. so korang pilih alkaline foods, drinks and supplements pilihan korang ok asalkan dia compatible dengan atkins diet. Benda2 ni aku consume hari2, contohnya seaweed tu aku jadikan snacks aku time aku rasa nak kunyah2. sayur celery tu aku campur dalam setiap makanan aku... tak kira la sawi goreng ke sup ke ayam goreng kunyit ke suma aku letak celery. celery supplement pulak aku amik tiap2 pagi dengan multivitamin sekali. Pokka Japanese Green Tea tu pulak aku amik segelas selepas setiap meal.


4) Kurangkan sumber protein dari haiwan. So dalam setiap meal korang, bykkan sayur, kurangkan lauk lain. yg ni korang kena byk research pasal high purine foods. elakkan high purine (kebanyakkannya ada dalam animal protein). Tapi korang jgn terkejut. ada jugak sayur yg high purine. contoh: bayam. untuk pengidap gout, elakkan bayam sama sekali. kalo ayam compare dengan ikan n daging. ayam paling bagus. ikan n daging lagi tinggi purine dia. Kurangkan Cheese, mayonese n cuka. Tu semua acidic. dalam mayonese ada kacang tanah iaitu musuh ketat gout. Kurangkan jugak telur. sehari sebijik ok kot. Kurangkan frozen foods seperti sosej n processed meat mcm daging burger walaupun dia low carbs. bole je mkn tapi jgn hari2.


5) Minum air masak / mineral dengan sgt banyak. 4-5 liter sehari. sbb air ni pun sumber alkali n bole membantu mengeluarkan acid uric kita melalui urine. selalunya aku minum tak berhenti. lepas kencing je minum, kencing je minum, minum je kencing. tapi selalunya sejam sebelum aku tido aku stop minum. sbb taknak kencing malam nanti mak aku botakkan rambut aku.


6) jgn induction terlalu lama. dalam 2 bulan tu korang tros switch ke phase 2. tingkatkan sikit carbs consumption supaya berat korang turun slow sikit. dengan cara ini dapat mengurangkan penghasilan acid uric. tapi kalo korang induction takde rasa sakit2 ke ape... bole jer nak teruskan lama sikit lagi pun.


7) sentiasa monitor level kesihatan korang. pegi buat full blood screening n urine test 3 bulan sekali ke 4 bulan sekali ke or 6 bulan sekali. untuk memastikan apa yg korang buat ni on-track. kalo test tu mendapati acid uric korang makin tinggi, so ada something yg tak kena. mintak pendapat doktor atau pakar kesihatan.


8) apa2 yg pantang dalam gout, korang kena pantang jugak. bukan bermakna Atkins Diet membenarkan, korang bole makan. contoh macam udang, ikan bilis, ikan sardin suma tu pantang tetap pantang.

9) Berdoalah hari2 agar apa yg kita lakukan ini diberkati dan direstui Allah. mudah2an niat murni kita ini bukan sahaja untuk kurus, tapi juga untuk memperbaiki tahap kesihatan badan kita, insyaAllah. haaaaaaahhhhhh semputttttttt.


Saya bukan pengidap Gout, ada kemungkinan ker saya boleh kena Gout kalo buat Atkins Diet ni?


Sihat atau Sakit itu semua ketentuan / ujian Allah dan kita sebagai manusia bertanggungjawab atas apa yg kita lakukan keatas fizikal kita. Macam mana pun, gemuk itu tetap tidak sihat. kadang2 bila org tgk kita gemuk, orang ckp "wah sihatnya ko!". korang patut jawab camni... "kepala otak anda. saya tinju anda mahukah?" So kalo nak elakkan peningkatan acid uric di dalam badan kita, walaupun kita tidak menghidapi gout, kita bole jugak ikuti serba sedikit tips2 diatas dan sentiasa buat checkup seperti yg disarankan.


So far ni jer yg aku ingat. kalo ada apa2 aku update lagi. n korang dialu-alukan jugak bagi pendapat or tips korang gak. mesti ramai lagi yg nak tau tentang apa lagi makanan2 or supplements yg beralkali dan membantu mengurangkan acid uric or apa2 acid dalam badan kita. so apa salahnya kita sama2 research n share kat comments bawah ni kan? Sharing is Caring and Caring is not Cacing. Soalan juga dialu-alukan tapi pls jgn tanya soalan2 macam "bole ke saya makan tempe?" "bole ke saya makan roti?" "bole ke saya makan nasi sesuap jer?" "bole ke saya minum susu rendah martabat" "bole ke saya minum soya?" "bole ke saya pakai seluar kotak2 yahudi mabuk?" kalo ada soalan2 camni, harus kena tinju je..


jumpa lagi di post2 akan datang


-ijat yg karchak bergaya

Thursday, July 7, 2011

CONTOH menu yang lengkap..Ponteng sehari seminggu?

lepas dah baca , jangan perli aku , "eh , dzul update la.." huhu...memang aku busy sangat dengan sekolah sekarang ni , sebab tu tak ada new post..lagi pn , aku tak keje kat pejabat pos , macam mane nak buat post baru? <- budak bermasalah

Ok , seperti biasa, korang semua dimestikan untuk membaca daripada bab 1 dahulu..kenapa ? sebab untuk korang semua mudah faham dan tak adalah soalan yg berulang..soalan yg berulang tak dijawab kerana nanti ia akan jadi jawapan yang berulang...ini bukan astro nak ulang2...huhu..

ok , sila lawat penaja aku..yang ada di kiri dan kanan..lawat dan beli lah barangan2 yang dorang jual sebab kalau korang beli , aku happy..huhu..bukan apa , duit2 hasil iklan ni untuk blog ni juga sebab nanti aku akan hire beberapa orang moderator supaya soalan akan selalu terjawab...tolong aku ye?

***************************
ok , btw , www.taknakgemuk.com dah ade author baru... Mod IJAT .. Kalau korang klik , boleh korang nampak gambar toyol..try la..=D
saudara ijat ni atkiner yg menghidapi gout , dia akan aja camne nak modified diet atkins kalau mengalami gout dan akan jawab beberapa soalan kat blog..
Di fanpage Facebook "tak nak gemuk" pula , adminnya , kak myoliza... Atkiner yg dah berjaya sampai ke fasa 4...

*****************************
Lagi satu , baru2 ni , aku dah dijemput oleh Dr. Firdaus dr fakulti perubatan UPM untuk beri sedikit TALK pasal motivasi untuk diet kepada beberapa org staff..satu pencapaian yg besar untuk aku sebab fakulti perubatan UPM sgt besar...kalau ada asma , ish3 , semmmputtttt...

tp syg , gambar2 dah hilang daripada fon aku...waktu tu aku suruh kawan ambilkan gambar , takkan nak ambil sendiri kot..gila ke penceramah boleh main kelik2 gamba waktu bagi talk..sia2 aku makan kasut nanti..bila aku balik rumah , aku dioffer untuk upgrade fon...sebab aku excited , aku lupa nak backup...pandaikan aku?
apa pun terima kasih kpd Dr. Firdaus kerana menjemput aku dan thanks kepada nurse kat sana yang tolong hantar aku dan kawan aku ke stesen komuter UKM kalau tak silap....

tiba2 ada lampu neon berkelip di atas kepala ? bagaimana kalau kita buat kelas diet? siap dgn workout sekali..nak join? huhu,,

******************************************
arini aku nak explain 1 benda je....

MENU YANG SEMPURNA...

ramai sangat mintak menu induction daripada aku...banyak kan menu dalam ni , tapi ramai lagi yang nak tahu menu..mungkin korang tak baca sampai habis..kalau susah sangat nak baca sampai habis , cuba nyanyi sampai habis? huhu...

COntoh..

Breakfast..
telur 1 biji..0.3gram
sosej rendah carbs(honeychick) 4 batang...1.2gram
Air 5gelas sebelum makan...
Multivitamin 1 biji...

Lunch...
Ayam bakar 3ketul..3gram..
Sayur goreng 1 mangkuk...5 gram..
air suam sebelum makan 5 gelas..

Between Dinner and lunch
Telur scramble 2 biji..0.6gram
sesudu mayonis...1.7gram

Dinner..
Sup Ayam 1 mangkuk..4 gram..
ikan seekor .. 2 gram..
air 5 gelas sebelum makan..


total , hampir 19 gram carbs..

lihat , ada multivitamin..mesti ambil! pergi farmasi , mintak je multivitamin..mesti bayar la kan..tak kisah la ape brand pun ok?

ada yang tanya , sehari ponteng diet dalam seminggu boleh? tak boleh...sebab untuk ketosis kantoi senang sangat..untuk dapatkan ketosis , lebih drpd 2 hari tau..sumber = "buku Atkins"


**********************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D

Thursday, June 23, 2011

Iklan baru dan kenapa berat tak turun


Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
CreativeShop2u - Semua jenis barang (termasuk phone dan kereta sewa)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vote www.taknakgemuk.com dalam digiwwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...

*********************************************


Penaja pertama adalah daripada choco-mello.blogspot.com …. siapa yang bila cheat day nak buang tebiat makan brownies , cupcakes , macaroons sampai pengsan , boleh lawat blog tu,,,, aku pun akan buat...huhu..

Penaja kedua pula adalah daripada saudara azraei … die menjalankan businees affiliate... ape bende afiliate tu ? Aku pun tak tawu sgt sebab taqkde plak dalam syllabus aku kat sekolah...yg akut awu , kawan aku kelihatan sangat masyuk lepas join mende ni...rezeki lebih , ape salahnye kan? So , klik untuk join program affiliate ni...



Nanti aku akan susun balik iklan2 kat blog..bagi nampak tak bersepah sebelum pelancaran buku taknakgemuk.com...

****************************************************


ok , soalan yg biasa orang tanya...kenapa berat tak turun??!!


jawapan...



Pertama ,

air...air memainkan peranan yg penting untuk memastikan kita sentiasa segar dan amat membantu dlm penurunan berat badan kerana air boleh membantu untuk meningkatkan metabolisma tanpa sebarang nutrisi...maksudnya , air ni kosong nutrisi , tak ada carbs , atau lain2...jadi , rugi lah kalau kita minum air kurang..belum lagi kira untuk buah pinggag...sebab tu jangan sesekali kurang air..4-5 gelas sebelum makan sudah mesti..





Kedua

Tidak cukup makan..ish , mane boleh macam ni , makan mesti cukup . Berapa kali nak cakap , jangan skip makan..mungkin aku tak cakap , tapi aku dah type dah weh..makanan yg cukup juga dapat memastikan badan kita tak masuk satu mode yg amat dikenali dalam diet , iaitu , mode lapar . Sila search dalam blog ni pasal mode lapar ye...kalau makanan yg kita makan mencukupi , ini dapat memastikan kadar metabolisma kita sentiasa tinggi...tambah lagi dengan exercise , lagi la tinggi...tpi kalau exercise takat pejam buka mata , tak kira la kan..?


ketiga..

Karbohidrat tersembunyi...

ini biasanya datang daripada kuah yang kita tak perasan ada carbs yang tinggi..sila check bab kuah ye...plus , kita mesti baca label betul2...teliti betul2...bawa kanta pembesar kalau boleh , standard la pinjam kat makmal sekolah tak pulang...huhu...


Ini adalah part 1 , nanti aku cerita lagi ok ? Sekarang ni susah sgt nak online , charger laptop rosak..ish...


*************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D




Tuesday, June 14, 2011

Jawab Soalan...Sosej , Plateau , Tips Nafsu Makan..

Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
CreativeShop2u - Semua jenis barang (termasuk phone dan kereta sewa)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vote www.taknakgemuk.com dalam digiwwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...

*****************************************

Mintak maaaf lama tak update sebab aku pergi bercuti...aku pergi makan angin , so , dalam angin mana ada carbs kan? selamat...

hari ni aku nak jawab soalan , korang tanya , aku jawab la kan? takkan nak nengok aje...

Soalan...
ade bace kat intenet.. buah nangka n buah nona 0 carbs.. so boleh mkn eh?

Jawapan...
tettt...salah , carbs untuk buah nangka adalah tinggi...untuk buah nona , aku tak jumpa lagi...tapi aku sangat yakin 99.9% carbsnye tinggi..jangan makan ok..kalau aku kate jgn makan , ko jangan minum pulak buah tu , sama je...huhu...

Soalan...
dzul..yg pasal 4 jenis sosej yg boleh mkn tu...kt mne leh beli erk..mcm xpernh dgr jer..huhu..lagi yg brand honey chicks - 0.3 sebatang kt mne nak cari...best tu..0.3 jer carbs dia..huh

Jawapan...
Ok , aku ni mmg pengembara yg suka mencari sosej low carbs..kekadang , rasa dah macam Super Sosej Man pun ade... so , mane nak cari brand honeychicks yg carbs die kurang drpd 0/5g untuk sebatang tu?
yg pasti , dekat NSK ade...rm1.99...kat Econsave , rm2.60 macam tu...
Biasenye mak aku akan beli 1 kotak besa , dlm rm30...n biasenye peti ais aku tukar name jadi peti sosej..huhu..kalau korang tengok dalam peti ais aku , merah je sume plastik sosej tu..aku takde camera sekarang , kalau tidak , dah boleh tunjuk gambar sosej tu..

2nd , brand farm's gold...1g carbs untuk sebatang...kurang jugak..yg aku pasti , kat Tesco memang tak ada...konfirm tak ada ok , bukannya sosej tu nyorok drpd aku...

Soalan

btul ke ada limit brt trn..bla dh smpai ke satu stage dia dh tk nk trn lg...

Jawapan..

Ini yg kita panggil plateau..lebih kurang sebulan diet , satu gram pun tak turun , memang dah cecah plateau la tu , jangan korang fikir korang potong pulak perut korang nak bagi berat kurang..sia2 je raya makan rendang perut manusia...
ape nak buat waktu plateau ni? boleh la mula induction balik ataupun tingkatkan senaman , kurangkan kontroversi..huhu..

*****************************************

Tips !

selalu tak puas dengan apa yang korang makan ? nafsu makan lagi teruk mengalahkan gorila zoo negara? ni yang korang boleh amalkan waktu buat diet atkins...

Makan makanan yang ada kuah atau pun cicahan...
contoh! Sup ! ataupun , cicah ayam bakar @ ayam goreng korang dengan mayonis low carbs..
lagi cantik , buat tomyam sendiri yg low carbs ataupun pakai makeup , baru cantik..huhu..

*******************************************

respon korang pada post yang lepas , nanti aku reply eh...charger laptop rosak..ada yg jual charger? jgn buat lawak bagi aku charger nokia sudah la..

*****************************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D


Sunday, June 5, 2011

Buku www.taknakgemuk.com (diari nak kurus)

Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
CreativeShop2u - Semua jenis barang (termasuk phone dan kereta sewa)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vote www.taknakgemuk.com dalam digiwwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...

*************************************************
Selepas 6 bulan bekerjasama dengan Mazni Irfan Publication , penghasilan buku Diari Nak Kurus akan diterbitkan dijangka pada bulan 6 ni . itu dalam bahasa sopan , dalam bahasa aku ,, selepas 6 bulan aku berpeluh-peluh menulis buku hinggakan tak tak tidur tgh hari , (kantoi tgh hari selalu tido) , maka , buku Diari Nak Kurus akan diterbitkan bulan Jun ni insyaALLAH...
lepas berbincang mengenai kontrak pagi tadi dgn saudara Irfan , buku ni akan ada di kedai2 buku seperti MPH , POPULAR , KINOKUNIYA , dll.. aku tak tahu nama kedai buku sebab...aku jarang pergi kedai buku..huhu..

kitorang pun buat keputusan untuk pastikan harga buku ni murah supaya semua orang boleh beli..tengok , baik tak aku? cakap aku baik cepat! huhu,,

Kelebihan buku ni?
terusun dan berganda lebih lengkap daripada blog... dalam buku ni juga ada keempatempat fasa diet Atkins... =D

ni ada gambar Kontrak dan Pruf (contoh buku) yg aku dapat daripda saudara irfan ...owh , aku jugak dibelanja minum oleh saudara irfan..nape tak belanja makan sekali? huhu,,diet weh...



Jadi , nantikan ok buku Diari Nak Kurus di pasaran .. jangan beli yang cetak rompak , ade ke? huhu..

*****************************************************

Ok , sesiapa yang masih nak beli baju www.taknakgemuk.com , boleh sms no. 0133749468 ...
kemungkinan besar limited edition ni akan jadi Last Edition sebab sambutan agak hambar.. maybe...


*****************************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D

Monday, May 30, 2011

Penjualan tshirt taknakgemuk.com Limited Edition (new Design)

Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
CreativeShop2u - Semua jenis barang (termasuk phone dan kereta sewa)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vota www.taknakgemuk.com dalam digi wwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...


*********************************

Ok , ada perubahan sikit dalam design baju taknakgemuk.com limited edition..ramai komplen taknak beli sebab ada perkataan lemak..malu kan? rasa macam tak pakai baju pun ade kan? kekadang , rasa lapar pun ada...jadi , ni adalah design terbaru...


ok , kalau korang tak suka design ni , aku nak panjat puncak klcc n terjun ke kolam kat klcc tu..huhu..

harga untuk sehelai baju adalah rm30 dan post hanya rm5...jadi , total , rm35...

Bagaimana nak beli?

Pertama , masukkan duit kedalam akaun
DZULFIKRI BIN ZULKIFLE
CIMB-12560008934528
MAYBANK-162076610408

ok, selepas sudah bank in , hantarkan email ke taknakgemuklimited@gmail.com
sertakn sekali nama, alamat, saiz baju , no. utk dihubungi...

Apa2 pertanyaan boleh hubungi 0133749468,, kol sahaja ok , aku tak reti main message...huhu....bukan apa , aku perlu lah menjaga kepentingan kredit aku..huhu..so , korang boleh kol aku...

sesiapa yang beli banyak , boleh dapat diskaun , so , elok kol aku dulu ok , tak teringin dengar suara aku? kalah pontianak ok..=D

tarikh akhir pembayaran ahad 5 Jun..siapa cepat , dia dapat..
harap korang support la aku..aku teringin sangat mengembangkan lagi www.taknakgemuk.com...

Design sebelum ni sambutan dia memang mengecewakan aku , kalah ending drama melayu..harap korang support aku ok..yg duduk kl , insyaALLAH kita boleh jumpa , tapi mesti serentak...sebab aku duduk jauh , kalau banyak kali nak pergi untuk hantar baju , masak aku...masak lemak cili api...

**************************************************************************
Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D


Friday, May 27, 2011

Penjualan Tshirt Limited edition dan penaja baru ! =D

Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vota www.taknakgemuk.com dalam digi wwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...

***************************************
ALhamdulillah www.taknakgemuk.com sudah ada penaja baru ! korang jeles la kan sebabkan paras rupa aku, dah ada orang nak taja lagi...( ya , semua boleh muntah sekarang)

Ok , ni penaja taknakgemuk yang terbaru....


Photobucket

Ok ,macam gambar di atas , jangan lupa lawat Creative-shop2u.portalniaga.com ...
Macam2 barng ada , perfume , barang2 wanita , handphone pun ada... kuih muih dan kuih teaw je takde...huhu


Harap korang semua lawat penaja2 aku dan beli lah barang daripada dorang sebab dorang la yg membantu taknakgemuk untuk terus bergerak..(bergerak tak bermaksud taknakgemuk tu kereta boleh gerak ok...)

Ukuran saiz lihat sini


***************************************************

ok , ada yang dah tgk design baju taknakgemuk limited edition dan ada yang belum...kalau dah tengok , maknnya korang tengok kat fanpage taknakgemuk di facebook...takkan kat astro first plak...

ok , ni designnya...


Amacam , cantik tak..ok , ini adalah limited edition , jadi , hanya 50 helai akan dijual kepada followers..

harga untuk sehelai baju adalah rm30 dan post hanya rm5...jadi , total , rm35...

Bagaimana nak beli?

Pertama , masukkan duit kedalam akaun
DZULFIKRI BIN ZULKIFLE
CIMB-12560008934528
MAYBANK-162076610408

ok, selepas sudah bank in , hantarkan email ke taknakgemuklimited@gmail.com
sertakn sekali nama, alamat, saiz baju , no. utk dihubungi...

Apa2 pertanyaan boleh hubungi 0133749468,, kol sahaja ok , aku tak reti main message...huhu....bukan apa , aku perlu lah menjaga kepentingan kredit aku..huhu..so , korang boleh kol aku...

sesiapa yang beli banyak , boleh dapat diskaun , so , elok kol aku dulu ok..=D

tarikh akhir pembayaran ahad 5 Jun..siapa cepat , dia dapat..
harap korang support la aku..aku teringin sangat mengembangkan lagi www.taknakgemuk.com...


**************************************************************************
Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D

Monday, May 23, 2011

Update dalam keadaan marah..(Motivasi part 1)

Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vota www.taknakgemuk.com dalam digi wwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...

******************************************

Rumah terbakar , nampak bomba , tapi hati yang terbakar lepas record video taknakgemuk.com dan file hilang , fire extinguisher pun tak dapat padam kesannya...

begtitulah terjadi kepada video yang aku record untuk taknakgemuk's tv episode 7...filenya hilang entah kemana , tanpa khabar..jadi , aku update macam ni je la ye?

*****************************************

ok , kita cakap pasal motivasi...pasal ni aku akan cerita sedikit je sebab pasal motivasi ni akan ada lebih detail dalam taknakgemuk dalam bentuk **** ... ha , nantikan ok?

so , wahai gemuk2 sekalian , masih tak sedar diri? Come on , fikir la , sampai bila nak macam ni ... tengok perut , dah macam belon hari jadi... Kang bila orang tanya "pregnant" ke , marah pulak kang...kita cakap pasal physical , memang nampak hodohkan gemuk? Ingat waktu lahir dulu? semua same je saiz .. So , jangan salahkan takdir la , kita sendiri yang rosakkan diri kita..kita kena bertanggungjawab ,

2nd..Manusia gemuk yang sering cakap " tak apa la aku gemuk , yang penting sihat" . Aku dulu pun cakap macam tu ..bila aku dah meningkat dewasa dan makin handsome( sila muntah) , satu2 sakit datang..mula2 kaki asyik cram , lepas tu nak tido pun susah..sekarang ni lepas kurus , senang je aku nak tido , dalam kelas pun boleh tido..biasanya cikgu takkan baling duster , dia baling dustbin terus..huhu..Korang sanggup ke nanti sakit? sekarang memang tak , tapi satu hari nanti? Fikirkan kesihatan please..sekarang korang gemuk , makan macam paus pembunuh , nanti macam mana kalau anak korang pulak makan macam tu..cuba fikirkan , duit siapa gak habis nanti..huhu...

3rd..Suka ke orang lain "pulau" kan korang...? pulau yang aku cakap ni tak bermaksud tempat peranginan ok , it means , korang sering diketepikan..dah la baju pun tak ada saiz , nak naik gelongsor kat taman permainan pun orang pandang lain macam je..malu weh , orang lain naik buaian , tak ada pun buaian tu nangis..korang naik , sampai menjerit mintak oksigen buaian tu..

Sedar la , kita sendiri kena ubah..platform www.taknakgemuk.com dah ada , tinggal diri korang tu je..nak berubah ke tak? kalau tak berubah , susahla kain kapan korang kene beli banyak meter nanti?

Kalau diet , seboleh-bolehnya buat dalam kumpulan ok..lagi bersemangat nanti..buat dgn family ke , kawan ke , then sebulan sekali buat cheat day , ajak aku , sanggup aku dtg asalkan ada yang kurus..huhu..jangan wat ngan kucing plak...

*********************************************************

Pasal penjualan tshirt taknakgemuk.com LIMITED EDITION akan disiarkan design dia kemudian..siapa cepat , dia dapat..tunggu...=D
Harap korang beli la ye , dapat bantu aku serba sedikit...

******************************************
Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D

Monday, May 2, 2011

Review Menu

Assalamualaikum...

Rasanya tak perlu lagi nak bagitaw , sesiapa yang baru masuk blog ni , baca dari bab 1 , khatamkan..tapi tak perlu la buat pulut kuning lepas tu macam korang baru habis khatam Al-Quran..
Kenapa kena khatamkan? sebab untuk mengelakkan soalan yang berulang..kalau ada soalan yang berulang , aku akan poyo macam artis , jawab
no komen" .. huhu...

Ok , jangan lupa lawat panaja2 aku ,
Ameena Boutique - TUDUNG
Secret Arcade - BARANG EXCLUSIVE (include Spanx)
Tya's touch - Mekap

Kalau korang rajin , silalah vota www.taknakgemuk.com dalam digi wwwow award ni..aku pun tak pasti ade lagi ke tak contest ni..aku tak kisah sangat bende ni , yg penting ramai yg kurus kan? kalau setakat nak glamour tapi semua badan macam gajah mengandung , baik aku jual tudung , lagi untung..huhu...

*****************************************

Ok , harini aku nak review menu korang..sorry la lambat update , aku sibuk nak fikir pasal exam .. fikir je , tak study pun...huhu

ok, menu pertama...

bf: ayam goreng seketol tanpa kulit n sayur kangkung goreng berlada(2cawan)
lunch: telor rebus sambal tanpa kuah 2biji n ayam sup seketul
dinner: tomyam putih aym n daging
air sehari sy minum 3L atau lebih

Jawapan..

Ok , dah elok da tuh , tapi ingat , dalam masakan jgn letak benda tinggi carbs macam sos tiram ek..


Menu 2..

pagi
telur 2 biji + salad + timun + tomato + air suam
lunch
grilled chicken + sos blackpepper + bunga kobis
dinner
sup sayur

Jawapan..

Sos black pepper ape? biasenye sos camni mmg tinggi carbs..semua nak omputih makan black pepper , letak kunyit sudah...huhu..gurau2 , biasenye aku akan letak rempah2 yg pelik bagi sedap makanan tuh , kalau rempah2 , biasanya 1sudu , 1g carbohydrate..


Menu 3


BF~ air suam 1gelas
2biji telur rebus
L~ ayam goreng 4ketul
D~ ayam goreng 2ketul
sup sayur


Jawapan..

wo , sikitnye air , rilek la , kalau kita minum air banyak , tak kering lagi rasanya sungai tu... Kan dah cakap dalam post yg lepas2 , minimum 4gelas sebelum makan setiap kali meal.. untuk elak dehydrate , n tingkatkan metabolisme...

*************************************

Ok , aku dalam proses nak siapkan t-shirt taknakgemuk SPECIAL EDITION...korang nyatakan la dalam ni korang setuju ke tak t-shirt dibuat lagi..kalau korang tak setuju , aku buat tudung kang baru tawu..huhu..xpun aku ngajo orang mekap , yeah , hancur muka pengantin nanti...

**************************************

Sekian , ingat , soalan sila letak di bahagian komen..selain drpd bahagian komen , aku akan berlagak merajuk dan tak jawab soalan korang..huhu...

Untuk sesiapa yg nak iklankan perniagaan , boleh la hubungi aku di dzfikri@gmail.com untuk berurusan.. jangan nak iklankan diri sudah la..

Jangan lupa lawat FANPAGE TAKNAKGEMUK...

Assalamualaikum.. =D